U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru u utorak 21. veljače bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak službeno je proglasio otvorenim 11. Europsko prvenstvo u malom nogometu za svećenike, koje se od 20. do 23. veljače održava u Vukovaru. Otvorenju je prethodio posjet Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata, Spomen domu i Masovnoj grobnici na Ovčari te zajedničko misno slavlje, koje je u franjevačkoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio biskup Huzjak.

Na početku misnog slavlja oko 220 okupljenih svećenika iz Portugala, Italije, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunjske, Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske, Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana i Hrvatske pozdravio je domaćin, župnik i dekan fra Ivica Jagodić. „Drago nam da se Euro održava u našem gradu. Molit ćemo na nakanu da uspjeh natjecanja bude u nogometnom, prijateljskom duhu i pratit ćemo vas kroz ove dane", rekao je fra Jagodić, izričući dobrodošlicu.

U prigodnoj homiliji biskup Huzjak osvrnuo se na čitanje toga dana u kojemu Sirah potiče na ustrajnost i vjernost u Bogu, i to ne samo kada je sve dobro i uspješno, nego osobito kad nam je teško, kada zapadamo u muke, tjeskobe, teškoće, jer se vjera kuša upravo u takvim trenutcima. „Ostati vjeran Bogu, čvrsto naslonjen na Boga, put je kojim ide vjernik. Bog uvijek ostaje kraj svojih, zapravo ostaje kraj svakoga čovjeka, i kraj onoga grešnika. Vukovar nosi to iskustvo sa sobom jer je i u najtežim trenutcima rata čvrsta nada bila jedino u Bogu, o tome svjedoče svi koji su doživjeli ratna stradanja", rekao je biskup Huzjak.
Obraćajući se svećenicima nogometašima, biskup je kazao: „Kada vi svećenici igrate nogomet, prvenstveno se teži prema zajedništvu. To je put zajedničkog dijeljenja onoga što mi jesmo i put prema Kristu, to je snaga našega života i našega svjedočenja, našega služenja. Svijet u kojem živimo diše drugačije. Za razliku od profesionalaca, mi, igrajući nogomet, borimo se da svjedočimo svijetu dobrotu, prijateljstvo, zajedništvo, sportski duh koji vodi prema jednom cilju, a to je vjera u Krista Gospodina i put uskrsnuća Kristova. To je snaga koja nas povezuje."

Svećenici su se potom okupili u Pastoralnom centu sv. Bone, gdje su pogledali kratki film o stradanju Vukovara u Domovinskome ratu. Ondje su ih pozdravili zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Prvenstvo je službeno proglasio otvorenim biskup Huzjak.

Uslijedila su natjecanja prvoga dana po grupama, a igralo se u dvije dvorane: u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića i Sportskoj dvorani Borovo Naselje. Nakon 21 odigrane utakmice, u polufinale su ušle reprezentacije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke i Portugala.

U četvrtak 23. veljače u Vukovaru je finalni dan Eura. Nakon misnog slavlja u crkvi Gospe Fatimske u Borovom naselju u 11 sati, koje predvodi biskup sisački mons. Vlado Košić, slijedi natjecateljski dio u Sportskoj dvorani Borovo naselje. Utakmice počinju u 12.30 sati, a prva polufinalna utakmica, koju igraju Hrvatska i Bosna i Hercegovina, započinje u 15 sati, a druga, između Portugala i Slovačke, u 15,30 sati, a završna ceremonija je u 18,15. Sve utakmice otvorene su za gledatelje, cijena ulaznice je 10 kn, a prihod je namijenjen izgradnji Križnog puta u Vukovaru. Pozivaju se svi građani Vukovara i okolice da dođu, pogledaju utakmice, navijaju te svojim prilogom pomognu izgradnju Križnoga puta.