Ostale vijesti

14 Seniorskih odličja za Vukovarce na Prvenstvu Hrvatske u Osijeku

Projekt vukovarskih gimnazijalaca "Mikroedukacijama do makrorezultata" odabran kao jedan od najkreativnijih, najizvedivijih i održivih projektnih ideja koje su zaprimljene putem natječaja EkoVizija.

Dana 11.travnja 2024.godine u izložbenom paviljonu Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba Zbirka Tomljanović i Kljaković u sakralnoj umjetnosti u suradnji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i Memorijalne zbirke Jozo Kljaković iz Zagreba.

Predstavljeni su dijelovi umjetničke autorske Zbirke tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović, uz slike i crteže sakralne tematike Joze Kljakovića iz fundusa Memorijalne zbirke.


Ovim izložbenim projektom ostvarena je suradnja objedinjena u sakralnoj tematici kao rezultat kustoskog projekta kustosica i voditeljica zbirki Marije Šarić-Ban (Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel) i Lidije Fištrek (Memorijalna zbirka Jozo Kljaković, Zagreb). Gostujuća izložba Zbirka Tomljanović i Kljaković u sakralnoj umjetnosti u Gradskom muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz u Vukovaru, objedinjena je u sakralnoj tematici iz fundusa obiju zbirki (Tomljanović-Kljaković).


Okupljene je pozdravila ravnateljica Ana Filipović, dok su o izložbi govorile kustosice izložbe Marija Šarić-Ban i Lidija Fištrek koje su pojasnile da ovom izložbom i provedenim istraživanjem promiču stvaralaštvo Ane Tomljanović i Ivana Tomljanovića, kao i Joze Kljakovića, jednog od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća.

Suradnjom i povezivanjem triju institucija u kulturi, Gradskog muzeja Vukovar, Memorijalne zbirke Jozo Kljaković i Narodnog muzeja Zadar, ostvarena je razmjena u okviru izložbenog programa u Zadru, Zagrebu i Vukovaru.

U ime grada Vukovara izložbu je otvorila Ružica Marić, savjetnica za kulturu gradonačelnika grada Vukovara, te se zahvalila za niz godina prijateljske suradnje sa gradom Zadrom i Zagrebom.


Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zadarske županije, Grada Zagreba i Grada Vukovara.
Gostujuću izložbu Zbirka Tomljanović i Kljaković u sakralnoj umjetnosti u Gradskom muzeju Vukovar možete pogledati do 15.svibnja 2024.godine.
Foto: Miroslav Šlafhauzer

Izložba je otvorena do 10. svibnja 2024. godine.

Vrlo uspješna suradnja dva gimnastička klub: GK Vukovar i KGS Partizan Orce Nikolov-Skopje.

Konjički klub Dunavski raj organizirao stjecanje jahaće dozvole za 10 mladih jahača.

Od 3. do 7. travnja 2024.g. učenici Glazbenih odjela OŠ D. Tadijanovića sa svojim profesorima posjetili su Republiku Sjevernu Makedoniju u projektu "Vukovarska golubica u Makedoniji" te su u Bitoli s domaćinima održali svečani koncert.

Dana 4.travnja 2024. godine u Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar održan je četvrti koncert Koncertnog ciklusa Eltz. Nastupila je svjetski priznata i nagrađivana pijanistica Martina Filjak.

Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom ju završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji.

Renomirana umjetnica surađivala je uz orkestre i dirigente diljem svijeta, te s ponosom ističemo njen nastup u sklopu Koncertnog ciklusa Eltz.
U intimnoj atmosferi dvorane povezala se sa publikom predstavljajući program, a izvela je djela G.F.Händela, R.Schumanna, G.Donizettia/F.Liszta te za zahvalu na bis publike izvela je Nokturno.

Nakon izvanrednog koncerta pijanistici se zahvalila ravnateljica Ana Filipović.

Tradicionalno pripremamo darove za naše drage goste tako da smo ovaj put pijanisticu Filjak odlučili iznenaditi sa prigodnim darom Licitarskog vjenčića izrađenog od naših dugogodišnjih suradnika iz Osijeka obrta Blažeković

Ravnateljica se zahvalila Ministarstvu kulture i medija RH, Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Vukovaru na potpori za realizaciju Koncertnog ciklusa Eltz, gospodinu Davoru Bobiću na čiju je inicijativu Koncertni ciklus pokrenut, te naravno publici koja vjerno dolazi na naša događanja.

Sljedeći koncert zakazan je 19.travnja kada će nastupiti duo Eolian.

Prestižna nagrada Zeleni leptir Večernjeg lista za najbolji projekt 2023.godine

Poziv na Javno predavanje na temu “Marketing plan za europske poduzetnike” u Info centru za mlade Vukovar. Javno predavanje održat će Jelena Stjepanović, univ. mag. oec.