Kultura i obrazovanje

Redatelj Darko Puharić susreo se s glumcem Armandom Assanteom koji je dao nemjerljiv doprinos serijalu filmova.

Dana 7.lipnja otvorena je izložba "Borovski spomenar u fotografiji". U punoj dvorani Paviljona II. Gradskog muzeja Vukovar svečanosti su nazočili saborski zastupnik Nikola Mažar, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, ratna ravnateljica GMV i gradonačelnica grada Vukovara Zdenka Buljan, dugogodišnja ravnateljica GMV i sadašnja savjetnica gradonačelnika grada Vukovara za kulturu Ružica Marić, izaslanica direktorice Borova Marijana Grubišić, ravnateljica Srednje strukovne škole Marko Babić Suzana Bingulac Beretin, te brojni prijatelji, kolege i dragi gosti.

Nazočne je pozdravila ravnateljica GMV Ana Filipović koja je naglasila važnost realizacije ovakvih izložbi i očuvanja kulturne i industrijske baštine našega grada. G.Hubalek predstavio je katalog u ime svih autora tekstova, te naglasio da se ovakvi projekti trebaju nastaviti u budućnosti. Nazočnima se obratio i autor izložbe Dinko Kukuljica koji se zahvalio svima koji su sudjelovali na realizaciji izložbe; autorima tekstova I.Hubalek, I.Žabić, I.Beleš, kolegicama I.Nadovski, M.Jemrić, i G.Kušić na lekturi tekstova, teh.osoblju pri postavljanju izložbe S.Rajković i M.Rajtarević, te A.Brkić na svoj pomoći oko organizacije.

Prisutne je pozdravio zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković koji je izložbu i otvorio.
Izložba je realizirana sredstvima grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije i na tome im od srca zahvaljujemo. Također zahvaljujemo sponzoru Srednjoj strukovnoj školi Marko Babić koja nam je za ovu prigodu pronašla originalan recept iz Borovskog Mliječnog restorana te nam priredila hrenovke u tijestu s čvarcima.
Izložba je svakodnevno otvorena u vremenu od 10 do 18h.


Foto: Miroslav Šlafhauzer


                                                                                            Vaš GMV

Gradski muzej Vukovar i Hrvatski dom Vukovar organizirali su program za sve ljubitelje glazbe. Ansambl ARS LONGA nastupa u subotu, 15. lipnja 2024. godine u 19.30 h u MRAMORNOJ DVORANI Gradskog muzeja Vukovar.

U svom programu ansambl Ars longa istražuje vjernost naslijeđu baroknih majstora europskog prostora uz istovremeno više ili manje suptilno koketiranje s inovacijama koje je ansambl prepoznao kao važan element u razvoju baroknog stila, a prepoznaju se i u odabranim skladbama.

Ansambl je nastao kao rezultat nastojanja profesionalnih glazbenika da povežu ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema glazbi 18. stoljeća, jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe.

Sastav:
Monika Cerovčec, sopran
Ana Benić, barokna flauta
Stjepan Nodilo, barokna oboa i blokflaute
Lea Sušanj Lujo, barokno violončelo
Linda Mravunac Fabijanić, čembalo

- Program se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ulaz: SLOBODAN.Vaš GMV 

Gimnaziji Vukovar nagrada za najbolji srednjoškolski eko-projektada za najbolji eko-projekt među srednjim školama u sklopu projekta ekoLucija 101 ove je godine pripala Gimnaziji Vukovar.

Dana 25. svibnja 2024. godine u Gradskom muzeju Vukovar održan je treći koncert u sklopu Svibanjskih glazbenih večeri koje organizira Gradski muzej Vukovar u suradnji sa Hrvatskim domom Vukovar.

Dana 24. svibnja 2024. godine u Hrvatskom domu Vukovar održan je drugi koncert u sklopu Svibanjskih glazbenih večeri koje organizira Gradski muzej Vukovar u suradnji sa Hrvatskim domom Vukovar.

Dana 23. svibnja u punoj Mramornoj dvorani Dvorca Eltz održan je prvi koncert u sklopu Svibanjskih glazbenih večeri koje organizira Gradski muzej Vukovar u suradnji sa Hrvatskim domom Vukovar.

U srijedu, 15. svibnja 2024. u Gradskom muzeju Vukovar, Galerija Oranžerija, otvorili smo izložbu 7. bijenala slikarstva, koja predstavlja selekciju radova sa 7. bijenala slikarstva koje se održalo u Domu HDLU 2023/24. godine.

Bijenale slikarstva, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, nacionalna je likovna manifestacija posvećena bilježenju scene i pomaka u mediju slikarstva, pokrenuta s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatskog slikarstva i sučeljavanja s aktualnim europskim slikarskim praksama.

Hrvatska selekcija predstavlja širok presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu, od najstarijih, članova HAZU-a, do najmlađih, koji stvaraju nove impulse ulaska na tu scenu, s ciljem bilježenja aktualne dvogodišnje produkcije.

Izložba u Gradskom muzeju Vukovar predstavlja izbor od 20-ak umjetničkih djela najistaknutijih autorica i autora koji su izlagali u sklopu glavne selekcije u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Svoja djela izložili su: MIRELA BLAŽEVIĆ, NATALIA BORČIĆ PEUC, LEONARDO BUDIMLIĆ MAJNARIĆ, JADRANKA FATUR, ARIANA HERCEG, ANITA KOS, MIRNA KUTLEŠA , MIA MATIJEVIĆ AKRAP, JOHN MILIČIĆ, MONIKA MEGLIĆ, MIHAELA RAŠICA, DOMAGOJ ROGINA, MARIO ROMODA, HELENA SCHULTHEIS EDGELER, STJEPAN ŠANDRK, BOJAN ŠUMONJA I MARKO ZEMAN.

Ravnateljica Ana Filipović pozdravila je prisutne, te se zahvalila voditeljici galerije HDLU Martini Miholić na organizaciji, kustosici Rosanki Savić-Mitrović na postavu izložbe, i Anti Džalti na tehničkoj realizaciji postava. Nazočnima se obratio i dopredsjednik Upravnog odbora HDLU Josip Zanki koji je istaknuo važnost Bijenala od samog osnutka do danas, te koncepcije da gostuje u galerijama i muzejima s ciljem prepoznavanja i vidljivosti umjetnika širom Hrvatske. Izložbu je otvorio Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.

Izložba je otvorena do 16. lipnja 2024.

Fotografije: Miroslav Šlaufhauzer

Dana 10.svibnja 2024. godine u Hrvatskom domu Vukovar povodom obilježavanja dana Grada Vukovara održan je koncert Jazz orkestra HV-a u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar u Koncertnom ciklusu Eltz.

Jazz orkestar HV djeluje u sklopu Orkestra OS od 2014.godine. U desetogodišnjem djelovanju održali su niz koncerata diljem Hrvatske te tri rasprodane dvorane Lisinski. Izvode svjetski poznate evergreene i jazz standarde ali i pjesme naših izvođača u svojoj obradi. Tako smo u sjajnoj atmosferi i zabavi imali priliku između ostalih čuti pjesme Franka Sinatre, Parnog Valjka,
Mate Miše Kovača, ali i domoljubne pjesme Moja domovina, Ruža hrvatska, Slavonijo ja sam tvoje dijete.

Orkestar se zahvalio publici izlaskom na bis sa dvije pjesme. Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ana Filipović čestitala je i zahvalila Orkestru i voditelju dirigentu Davoru Dropuljiću te Ministarstvu obrane RH na suradnji. Tom prigodom uručila je prigodne darove za uspomenu na Grad Vukovar.

Koncertni ciklus Eltz održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Vukovarsko-srijemske županije, i Grada Vukovara.

Zahvaljujemo se Hrvatskom domu Vukovar, ravnateljici Ivanki Miličić na gostoprimstvu te tehničkoj podršci Mateju Nadovskom i Milici Ištuk.


Foto: Miroslav Šlafhauzer

Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo ''DUNAV'' Vukovar je tradicionalno uoči Dana grada Vukovara održao Godišnji koncert pod nazivom „Pjesmom i plesom kroz Hrvatsku“, ove godine i svečanog karaktera u povodu 30 godina od obnove rada društva “Dunav“.