Gradske vijesti

Posjetit će Split, Makarsku, Trstenik, Mljet, Velu Luku, Jelsu i Pučišća.

Na prvi izlet kreće se 2. srpnja, a detalje su predstavili gradonačelnik Ivan Penava i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.

Izaslanstvo Grada Vukovara vijenac je položilo podno Spomen obilježja svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku.

Članovi Hrvatskog društva Ljubljana donirali su 10 dječjih bicikala Humanitarnoj udruzi "Breza" Vukovar.

Učenici su u školskoj godini 2023./2024. postigli značajne uspjehe na kojima su im čestitali predstavnici Grada Vukovara.

Javni poziv bit će objavljen sutra, 19. lipnja 2024. godine.

Manifestacija će trajati tri dana uz brojne sadržaje poput koncerata, fišijade, sajma...

Ulica je trajno sanirana ugradnjom asfaltnog sloja, a obišao ju je gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava potpisao je Ugovor o javnoj nabavi radova za sanaciju i proširenje odlagališta komunalnog otpada „Petrovačka dola“, radovi započinju krajem mjeseca.

Ovaj projekt od velikog je značaja za građane Vukovara, ali i okolnih općina i gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji i šire koji otpad zbrinjavaju na deponiji u Vukovaru.

„Nakon dužeg perioda koji je iza nas, a u kojemu smo ishodili suglasnosti i dozvole, konačno smo došli do trenutka potpisa ugovora o proširenju vukovarskog odlagališta otpada koji će nam osigurati daljnje nesmetano odlaganje otpada. Nedostatak kapaciteta za odlaganje otpada pojavljuje se u cijeloj Hrvatskoj, a Vukovar je do sada osim zbrinjavanja vlastitog otpada bio mjesto odlaganja otpada brojnih drugih općina i gradova iz okruženja“, rekao je gradonačelnik Penava. 

Direktor gradske tvrtke Komunalac, koja je i upravitelj odlagališta, Bruno Marić istaknuo je kako je zbrinjavanje otpada primana djelatnost Komunalca te kako će ovim proširenjem Vukovar i okolna mjesta dobiti dostatne kapacitete dovoljne da „Petrovačka dola“ neometano funkcionira do otvaranja centra za gospodarenje otpadom „Orlovnjak“ u Antunovcu. „Ukoliko i bude došlo do nekakve promjene u planu otvaranja centra u Antunovcu, „Petrovačka dola“ ima dovoljno prostora da ide u dodatno proširenje“, zaključio je Marić.

Gradu Vukovaru na ukazanom povjerenju zahvalio je direktor tvrtke Opera Group Srećko Babić te istaknuo kako je tvrtka u posljednjih 5 godina izvela 35 sličnih projekata te kako će i ovaj projekt biti kvalitetno izveden sukladno zahtjevima i rokovima.

Vrijednost radova na izgradnji nove plohe je 1.040.215,63  eura za što je osigurano sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 90 %, dok je preostalih 10% sufinanciranja osigurano u proračunu Grada Vukovara. Dovršetak radova očekuje se u ožujku sljedeće godine.

Održana je početna konferencija projekta „Pokloni mi osmijeh IV“ u sklopu poziva Zaželi na kojoj su dodijeljeni ugovori o radu za 30 zaposlenica i po prvi put jednog zaposlenika.

Cilj projekta je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za minimalno 186 starijih osoba i osoba s invaliditetom što pridonosi povećanju socijalne uključenosti i prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina na području grada Vukovara.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac ovom je prigodom rekao kako je ovo četvrti puta kako Grad Vukovar provodi ovaj hvalevrijedan projekt. „Vrijednost ovog projekta leži u tome što s jedne strane putem njega zaposlenje pronalaze teže zapošljive skupine osoba koje, s druge strane, brinu o našim starijim i nemoćnim sugrađanima“. Sušac je također zahvalio Razvojnoj agenciji Vukovar na uspješno prijavljenim i provedenim projektima Grada Vukovara, od kojih je jedan upravo „Pokloni mi osmijeh IV“.

Trajanje projekta je 36 mjeseci, dok će se usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu pružati 33 mjeseca, a provodi se u sklopu Europskog socijalnog fonda +, Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.

Ovoga puta prvi puta preko projekta mogu biti zaposlene i muške osobe, a Siniša Novaković, jedini zaposlenik na projektu rekao je kako se prijavio jer teže dolazi do posla. Kroz projekt će brinuti o 8 osoba u potrebi kojima će biti na raspolaganju za košnju, unošenje drva, dostavu toplih obroka te ostalih poslova oko kojih će biti potrebno pružiti pomoć korisnicima.

Osim pomoći u kući, kroz projekt će im biti podijeljeni i paketi s osnovnim kućanskim i higijenskim potrepštinama.

Da „Pokloni mi osmijeh IV“ izvršava svoju svrhu svjedoči i djelatnica Jelica Nota koja je bila zaposlena na svim dosadašnjim projektima te će okončanjem četvrte faze steći uvjete za odlazak u mirovinu.

Podsjetimo kako je Grad Vukovar drugoplasirani u Republici Hrvatskoj po visini sredstava koje je povukao za ovu fazu projekta, a u prethodnim fazama također se nalazio u samom vrhu najuspješnijih gradova.


Ukupna vrijednost ugovorena s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iznosi 1.488.000,00 eura, a  bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda + (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ (SF.3.4.11.01).