Međunarodni dan nestalih i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu obilježava se 30. kolovoza, a izaslanstvo Grada Vukovara s  Udrugom „Vukovarske majke“ tim povodom položilo je, podno spomen obilježja nestalim osobama u Domovinskom ratu u Borovu naselju, aranžman i zapalilo svijeću.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac rekao je kako se danas prisjećamo svih nestalih, posebice nestalih u Domovinskom ratu, ali i pružamo podršku obiteljima koje tragaju za svojim najmilijima.
„Unazad nekoliko godina tempo istraživanja i uložene energije u potrazi za nestalima je zaista u porastu. Broj identifikacija i pronalazaka posmrtnih ostataka je veći nego prije i to je zaista hvale vrijedno. U ime Grada Vukovara, ali i svih obitelji koje traže svoje nestale, mogu reći jedno veliko hvala svima koji su uključeni u proces. Teško je govoriti o brojevima, ali važno je spomenuti kako i dan danas na području Vukovara tragamo za 370 naših najmilijih. To je velika brojka, no moramo osvijestiti i činjenicu da je u 2024. godini napravljeno 11 identifikacija, dakle 11 obitelji pronašlo je mir i mjesto gdje će se pomoliti za svoje pokojne. Svjedoci smo i istražnih radova na odlagalištu otpada Petrovačka dola, pronađeni su posmrtni ostatci, a prema zadnjim službenim informacijama resornog ministarstva ima govora o još nestalih osoba na tom području te će se iskapanja zasigurno nastaviti“, rekao je zamjenik Sušac.

Manda Patko, predsjednica Udruge „Vukovarske majke“ poručila je kako su svi koji tragaju za svojim najmilijima sretni kada se pronađe makar jedna osoba.
„Godine prolaze, mi starimo, ali ustrajni smo u pronalasku naših najmilijih. Najveća prepreka u pronalasku je prošlost, nakon Domovinskog rata, kada se jako slabo radilo na tome i oni koji su nešto znali nisu govorili. Kako je vrijeme odmicalo ljudi koji su imali informacije sve su se više bojali progovarati i tu je došlo do problema. Sada smo zadovoljni intenzitetom rada na pronalasku nestalih, na Petrovačkoj doli su opsežni i teški radovi, no nadamo se najboljem“, rekla je Patko.

Prema dostupnim podatcima, na današnji dan, u Hrvatskoj se traga za još 1.792 osobe, dok je na području Vukovara 370 nestalih.