Gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima obišao je radove na zgradi na adresi J. J. Strossmayera 15, u kojoj je dugi niz godina smještena i Turistička zajednica grada Vukovara.

Spomenuta građevina bila je oštećena u Domovinskom ratu te su naknadno izvršeni djelomični popravci kako bi se mogla koristiti. Ovim projektom predviđena je kompletna energetska obnova zgrade te uređenje pročelja i unutrašnjosti zgrade koja obuhvaća građevinsko-obrtničke radove, strojarske i elektro radove te nabavu i ugradnju fotonaponske elektrane, instalaciju novog sustava grijanja s pomoću toplinske dizalice i solarnih ploča.

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako je početku projekta prethodio otkup zgrade, a nakon iseljavanja vlasnika pristupilo se obnovi.
Iskoristili smo jedan od natječaja za energetsku učinkovitost gdje smo oko 42 posto sredstava povukli iz Fonda. Ostatak ćemo financirati iz gradskog proračuna. Cilj je vratiti ovom objektu prvobitan izgled, ali i učiniti ga još ljepšim. Dobit ćemo funkcionalan prostor za potrebe Turističke zajednice grada Vukovara, a nadamo se u budućnosti i Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije koja sukladno zakonskim propisima treba biti smještena u Vukovaru, županijskom središtu“, rekao je gradonačelnik te je dodao kako će to biti reprezentativno mjesto na kojemu će turisti koji dođu u grad pronaći sve potrebne informacije.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je kako je u određenoj fazi izvođenja radova došlo do izazova koji nisu bili predviđeni, poput greda koje su istrunule između dva kata, ali i sličnih koji se prvo moraju sanirati.

Ugovorena vrijednost radova je 634.104,35 eura s PDV-om, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radove sufinancira s 263.273,89 eura.

Izvođač radova je tvrtka Planum građenje d.o.o.. Radovi su započeli u veljači, a trebali bi biti završeni u kolovozu.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić izrazila je zadovoljstvo napretkom radova te je pojasnila kako se Turistička zajednica u ovoj zgradi nalazi već 23 godine. Osnovana je 1998. godine, a 2001. preselila je u donji dio zgrade.
Do sada su naši zaposlenici bili smješteni u vrlo male prostorije koje smo se ipak trudili držati reprezentativnim i lako dostupnim za turiste. Mnogo puta upravo smo mi prva mikrolokacija za goste gdje dolaze po informacije i preporuke, tako da nam je zaista od interesa vanjski i unutarnji izgled zgrade. Obnovom ćemo dobiti još jednom ogledalo grada, ogledalo turizma koji se sjajno razvija u proteklih godina“, rekla je Sekulić.

Građevina je kulturno dobro te je obnova pod konzervatorskim nadzorom Konzervatorskog odjela u Vukovaru.