Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig i direktor gradske tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak obišli su zgradu na adresi J.J. Strossmayera 5a i 5b na kojoj je provedena energetska obnova.

Energetska obnova sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj do 60% opravdanih troškova te sredstvima Grada Vukovara i stanara zgrade.  Vrijednost je ugovorenih radova 2.540.226,66.
"Ova je zgrada obnovljena u ciklusu u koji je uključeno šest zgrada kojemu je vrijednost više od 13 milijuna kuna. Putem ovih projekata podižemo energetsku učinkovitost višestambenih objekata na području grada Vukovara. Glavni investitor je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a gradska tvrtka Tehnostan operativni je nositelj projekta," rekao je gradonačelnik Penava ističući kako je ovom obnovom jedna vrlo zahtjevna zgrada dovedena u vrlo visok energetski razred. Ovom je prilikom zahvalio stanarima koji su pronašli suglasje te se odlučili za ovaj projekt koji rezultira nižim računima i zdravijim okolišem.

Građevinski su radovi na energetskoj obnovi dovršeni u lipnju 2018. godine, a izvodila ih je tvrtka Planum-građenje d.o.o.

Energetska obnova zgrade u ulici J.J. Strossmayera obuhvatila je izgradnju toplinske fasade zgrade, zamjenu vanjske stolarije te obnovu krova.

"Zgrada je bila lose obnovljena i stanari su bili nezadovoljni, posebno zbog prokišnjavanja. Ovim smo zahvatom sve probleme eliminirali te dodatno toplinski izolirali zgradu. Prije obnove energetski je razred ove zgrade bio E, a sada je B," objasnio je direktor tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček istaknuo je kako je Vukovar jedinstveni grad u Hrvatskoj s ovakvim omjerom sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada.

"Prošle godine sufinancirali smo energetsku obnovu višestambenih zgrada s 1,6 milijuna kuna, a ove je godine taj iznos i veći jer se radi o šest novih zgrada te vjerujem kako ćemo i u buduće na takav način pomagati krajnjim korisnicima, odnosno stanarima kako bi što više zgrada dobilo što bolji energetski razred te tako smanjilo svoje račune za grijanje," istaknuo je zamjenik gradonačelnika Pavliček.