Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima je obišao energetski obnovljenu zgradu u ulici Vladimira Nazora 14 i 16.Energetska obnova sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj do 60% opravdanih troškova te sredstvima Grada Vukovara i stanara zgrade.  Ugovorena vrijednost radova je 1.595.502,41 kn. Građevinski su radovi na energetskoj obnovi dovršeni u lipnju 2018. godine, a izvodila ih je tvrtka Planum-građenje d.o.o.

"I mene jednako kao i svakog Vukovarca raduje svaki pomak u našem gradu kako svaka ulica, kuća i posađeno drvo tako i ovakav novoobnovljeni objekt koji uljepšava vizuru grada. Posebno me raduje kada je riječ o ovakvome tipu radova, odnosno energetskoj obnovi jer za stanare ovih objekata stvaramo zdravije uvjete življenja, ali jednako tako i niže troškove stanovanja," rekao je gradonačelnik Penava.

U sklopu energetske obnove na višestambenoj zgradi u ulici Vladimira Nazora 14 i 16 izvršena je zamjena toplinske fasade zgrade, zamjena vanjske stolarije, energetska obnova ravnog krova sa zamjenom hidro izolacije te ugradnja solarnog kolektora za zagrijavanje sanitarne vode dok je energetska obnova zgrade.

"Ovo je prva zgrada u Vukovaru kojoj su ugrađeni solari za grijanje potrošne tople vode. Tijekom ljetnih mjeseci stanari zgrade imat će besplatnu toplinsku energiju za grijanje tople vode i paralelno s tim, dokle god ima sunčanih dana, imat će besplatnu energiju," istaknuo je Željko Bakula, voditelj grijanja u tvtki Tehnostan, dodajući kako je izolacija na zgradi napravljena od najmodernijih materijala. "Krovište ima tzv. pir izolaciju, a fasada je izvedena sa stiroporom 12 cm na postojećoj izolaciji od 5 cm. Na razini stambenog dijela očekuje se energetska ušteda od 70% u odnosu na dosadašnju potrošnju, a poslovni prostori koji su većinom u staklu imat će manju uštedu od otprilike 60%," objasnio je Bakula.

Predstavnica stanara Ljiljana Nenadović ispred stanara zgrade u Nazorovoj 14 i 16 zahvalila se Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i Gradu Vukovaru na inicijativi i projektu.
"Dojmovi su za sada pozitivni, ali nisu kompletni jer je obnova bila u tijeku u zimskome period te nismo mogli osjetiti potpune benefite energetske obnove, no računi su bili manji u odnosu na protekle zime," rekla je Nenadović objašnjavajući kako je su stambeni prostori iz energetskog razreda D prešli u energetski razred B, a poslovni prostori prešli su iz energetskog razreda G u razred C.