Čak 35 filmova natjecat će se za nagradu Zlatni šlep u kategorijama igranog i dokumentarnog filma na 18. VFF-u koji se održava od 28. kolovoza do 1. rujna!

Izvan konkurencije posjetitelje očekuju najnovija remek-djela redatelja Romana Polanskog i Yorgosa Lanthimosa, na Vukovarskom vodotornju prikazuje se poseban program pod nazivom “Kinematograf: Izgubljene godine”, najmlađi će uživati na 2. Dječjem VFF-u, a festival će otvoriti i zatvoriti hrvatske filmske poslastice!

Povijest je ispisana! Ovogodišnji Vukovarski filmski festival za svoje je posjetitelje pripremio najveći i najbogatiji program u 18 godina postojanja. Festivalska punoljetnost proslavit će se u stilu, jer će se za nagradu Zlatni šlep u kategorijama igranog i dokumentarnog filma natjecati čak 35 filmova što je više od sveukupnog broja naslova prikazanih na nekim dosadašnjim izdanjima ovog festivala. Vukovarski filmski festival ove će se godine održati od srijede, 28. kolovoza do nedjelje, 1. rujna što znači da će vukovarska publika pet dana imati prilike gledati najnovija vrhunska ostvarenja iz svijeta sedme umjetnosti. Festival će također trajati dan dulje nego prethodne godine kada je organizaciju ovog najvećeg i najvažnijeg filmskog događanja u Slavoniji preuzela potpuno nova ekipa na čelu s direktorom festivala Darkom Puharićem te festivalskim umjetničkim ravnateljem Danielom Rafaelićem. Festival se proširio i na nove lokacije. Ove će se godine, naime, na čak sedam lokacija održavati redovite projekcije festivala, a pored već poznatih poput perivoja dvorca Eltz, Hrvatskog doma Vukovar, amfiteatra Vukovarskog vodotornja, Ružičkine kuće i dvorane Eltz kao domaćini festivala vraćaju se Muzej vučedolske kulture te multipleks CineStar! Kao i svake godine, perivoj dvorca Eltz najatraktivnija je lokacija na kojoj će se samim time prikazati i najatraktivniji naslovi ovogodišnjeg festivala. Osamnaesti će Vukovarski filmski festival otvoriti dvostruki program hrvatskih filmova koje su radili mladi autori - kratki animirani “Šuma Striborova” te dugometražni igrani “Frka”.

Budući da se ove godine obilježava 150. obljetnica rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Ivane Brlić Mažuranić, festival će tom prigodom prikazati najnovije ostvarenje domaćeg kratkog animiranog filma, sjajno sedmominutno djelo “Šuma Striborova” mlade redateljice Ane Despot. Uz redateljski debi Ane Despot, glavni film večeri koji će otvoriti festival bit će i odličan crnohumorni dramski triler “Frka” redatelja Svebora Mihaela Jelića, premijerno prikazan na nedavno održanom filmskom festivalu u Puli gdje je pobrao hvalospjeve te postao drugim najbolje ocijenjenim filmom cijelog festivala od strane publike! Filmski program perivoja dvorca Eltz uključuje i dva laureata s ovogodišnjeg festivala u Cannesu. Riječ je o hrvatskom kratkom igranom filmu “Čovjek koji nije mogao šutjeti” redatelja Nebojše Slijepčevića koji je osvojio nagradu mala Zlatna palma na ovom najprestižnijem filmskom festivalu u svijetu te najnovijem remek-djelu velikog redatelja Yorgosa Lanthimosa “Kinds of Kindness” čiji je glumac Jesse Plemons u Cannesu ovjenčan nagradom za najbolju mušku ulogu.

Uz već ranije najavljeni novi hit Romana Polanskog “Hotel Palace”, publika će na perivoju dvorca Eltz moći vidjeti i dokumentarni film “Memorija jedne generacije - ratni Radio Vukovar” vinkovačke scenaristice i redateljice Biljane Čakić koji će upravo na ovogodišnjem festivalu doživjeti svoju hrvatsku premijeru, a sam će se festival zatvoriti još jednim dokumentarcem, izvrsnim “Hassanovim ratovima” redatelja Roberta Bubala koji je prije nekoliko mjeseci doživio svoju premijeru. Ovo će “Hassanovim ratovima”, inače priči o hrvatskom novinaru, političkom komentatoru i ratnom reporteru Hassanu Haidaru Diabu, biti prva festivalska projekcija u Hrvatskoj. Filmovi “Memorija jedne generacije - ratni Radio Vukovar” i “Hassanovi ratovi” dio su službene konkurencije dokumentarnog filma u kojoj se nalazi 16 najnovijih naslova iz podunavskih zemalja.

Publika će dokumentarnu kategoriju tijekom festivala moći pratiti na četiri lokacije: perivoju dvorca Eltz i CineStaru Vukovar gdje će biti prikazana po dva filma; Hrvatskom domu Vukovar gdje će se prikazati film “Zauvijek autor: Saša Antić, TBF” redatelja Tonija Volarića o poznatom kantautoru još poznatije splitske glazbene skupine, dok će ostalih deset svoje mjesto, kao i prošle godine, pronaći u dvorani dvorca Eltz, Paviljon II. Uz oskarovske kandidate “Fotofobija” redatelja Ivana Ostrochovskog i Pavola Pekarcika iz Slovačke te “20 dana u Mariupolju” redatelja Mstyslava Chernova iz Ukrajine, konkurenciju dokumentarnog filma ovogodišnjeg festivala zaokružuju njemački “Nebo može čekati” redatelja Svena Halfara i “Rasplesana srca” redateljice Lise Wagner, srpski “Izbor za miss zatvora” redatelja Srđana Šarenca te “Neptunova nevera” redateljice Katarine Stanković, ukrajinski “Krhka poput porculana” redatelja Brendana Belloma i Slave Leontyjev, rumunjski “Između revolucija” redatelja Vlada Petrova, hrvatski “Brod” redatelja Elvisa Lenića, bugarski “Samo jedna želja” redatelja Tonislava Hristova, slovački “Okvir bez zidova” redateljica Jane Durajove i Lene Kusnierikove te austrijski “27 katova” redateljice Biance Gleissinger.

Konkurencija igranog filma broji čak 19 filmova iz podunavskih zemalja što predstavlja apsolutni rekord dosadašnjih izdanja festivala. Pored osam oskarovskih kandidata koji će se prikazati u dvorani 3 multipleksa CineStar, u Hrvatskom domu Vukovar, jednoj od najtradicionalnijih festivalskih lokacija prikazat će se ostatak filmova iz službene konkurencije, među kojima se posebno moraju izdvojiti slovačka komedija “Invalid” redatelja Jonasa Karaseka koja je postala najgledanijim filmom u slovačkim kinima 2023. gdje ju je vidjelo više od 200.000 ljudi te bugarski hit film “Chalga” redatelja Mariana Valeva koji je bio najgledanijim bugarskim filmom prošle godine u domaćim kinima s više od 130 tisuća gledatelja. Dvostruki osvajač nagrade Zlatni šlep u kategoriji najboljeg kratkog filma, mađarski redatelj Barnabás Tóth ove se godine treći put vraća na festival, ali ovaj put s dugometražnim trilerom “Šah-mat”, a iz Mađarske nam stiže i zanimljiva drama “Bez zraka” redateljice Katalin Moldovai koja je na festivalu u Varšavi osvojila nagradu za najbolji film. S obzirom da je Njemačka ovogodišnja zemlja partner festivala, njemački igrani filmovi posebno su jaki. Uz “Zakon zbornice” redatelja Ilkera Çataka koji je ove godine uspio ući među pet nominiranih filmova za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma tu su romantična drama “S ljubavlju, Hilde” redatelja Andreasa Dresena u kojem je bravuroznu ulogu ostvarila zvijezda TV serije “Babylon Berlin” Liv Lisa Fries te najnovije ostvarenje Matthiasa Glasnera “Do kraja života” s kojim je na ovogodišnjem Berlinu osvojio nagradu za najbolji scenarij te uspjehu filma dodao još četiri nagrade Njemačke filmske Akademije, uključujući i onu za najbolji film godine. Ukrajinski film “Redakcija” redatelja Romana Bondarchuka nakon sarajevske doživjet će i hrvatsku premijeru upravo na 18. Vukovarskom filmskom festivalu, i to uz gostovanje glavne glumice filma Rimme Zyubine.

Prekrasan ambijent amfiteatra Vukovarskog vodotornja ove će godine biti poprištem održavanja jednog festivalskog noviteta. Riječ je o posebnom programu nazvanom “Kinematograf: Izgubljene kino godine” u sklopu kojeg će se u petak, 30. i subotu, 31. kolovoza u večernjim satima prikazati dva klasika iz devedesetih - “Evita” oskarovac redatelja Alana Parkera te devetostruki dobitnik nagrade Oscar “Engleski pacijent” redatelja Anthonyja Minghelle. Program “Kinematograf: Izgubljene kino godine” osmišljen je kako bi vukovarskoj publici pružio priliku da na velikom platnu pogledaju nezaboravne filmske blockbustere i nagrađivane spektakle iz ratnih devedesetih, kada u Vukovaru filmski kinoprogram nije mogao postojati. U Muzeju vučedolske kulture prikazat će se, pak, dva kulturološki iznimno značajna filma u programu nazvanom “Arheofilm”: “Blago kraljevstva Dahomey” redateljice Mati Diop koji je ove godine ovjenčan nagradom Zlatni medvjed u Berlinu te “Crni orfej”, brazilsko remek-djelo iz 1959., ujedno i jedini brazilski film u povijesti koji je osvojio nagrade Zlatna palma u Cannesu, Zlatni globus te Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. Drugu godinu zaredom u rodnoj kući Lavoslava Ružičke održat će se 2. Dječji vukovarski filmski festival posvećen najmlađim uzrastima u sklopu kojeg će se prikazati premijera sinkronizirane verzije filma za djecu “Mala gangsterica” te kompletan popularni HRT-ov serijal “Jelenko” čime će Vukovarski filmski festival ući u povijest kao prvi domaći festival koji je prikazao cijelu sezonu jedne televizijske serije.

Uz sve to, dvorana Eltz, Paviljon II bit će domaćinom prve VFF Akademije - edukativnog programa za mlade filmske talente pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka, a čiji je cilj razvijanje kreativnih potencijala, otkrivanje novih načina izražavanja, stjecanje novih poznanstava s ljudima koji dijele jednaku strast prema filmu i kazalištu, povezivanje mladih talenata u međunarodnu festivalsku mrežu s iskusnim profesionalcima te širenje međunarodnog iskustva i kulturne razmjene kroz projekcije kratkih filmova. Glavni partner i nositelj VFF Akademije je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, a poseban dio programa bit će posvećen upravo projekcijama filmova slovačkih i mađarskih studenata koji će prikazati svoje najnovije radove u partnerstvu s Alexandre Trauner iz ART/Film Festivala iz Mađarske te Kinom Usmev iz Slovačke. Ove će projekcije pružiti jedinstvenu priliku za uvid u kreativne radove mladih europskih filmaša te otvoriti prostor za međunarodnu suradnju i razmjenu ideja. Također, ovogodišnja VFF Akademija će ugostiti polaznike iz Španjolske, Francuske, Litve, Latvije i Češke koji će isto tako prikazati svoje kratke filmove.

A za ljubitelje glazbe posebna poslastica sačuvana je za subotu, 31. kolovoza, kad će u večernjim satima nakon posljednjih filmskih projekcija na otvorenom zasvirati popularna glazbena skupina Vatra koja će tim nastupom proslaviti 25 godina postojanja.

Iz svega navedenog nesumnjivo je da će 18. Vukovarski filmski festival po mnogim parametrima biti upamćen kao najbogatiji, a po svojoj ponudi filmskog i popratnog sadržaja vjerojatno i najatraktivniji dosadašnji festival ne samo u Vukovaru već i mnogo šire. Ulaznice za projekcije koje se naplaćuju na lokacijama perivoja Dvorca Eltz, CineStara Vukovar te Hrvatskog doma Vukovar mogu se kupiti putem online stranice entrio.hr.

Vidimo se u Vukovaru od 28. kolovoza do 1. rujna!