Najbitnija karika u ponudi svježe hrane na tržnicama su proizvođači poljoprivrednih proizvoda i prerađevina kojima je putem tržnica potrebno dati dodatnu odgovarajuću podršku, a kao dobar primjer iz prakse projekt je Udruge hrvatskih tržnica- Certificiranje seljačkih tržnica, kojim se postiže pravo na uporabu zaštićen oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“. 

Od 2018. godine i Grad Vukovar je dio ovoga projekta, a ove godine povjerenstvo za nadzor i dodjelu oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“ posjetilo je poljoprivredne proizvođače koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovara.

Za 23 poljoprivredna proizvođača danas su dodijeljeni certifikati koji jamče podrijetlo proizvoda, a certifikate su dodijelili gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik Filip Sušac.

Gradonačelnik Penava ovom prilikom je istaknuo kako je na ovaj način osigurana autentičnost proizvoda na Gradskoj tržnici Vukovar. "Dio smo ovog projekta od 2018. godine, a smatramo ga vrlo dobrim jer promovira domaće proizvode, gastronomiju i poljoprivredu našeg kraja. Bitno je da proizvodimo svoje, ali i kupujemo i trošimo svoje. Samo na taj način možemo osigurati opstanak naših ljudi u selima i gradovima.", rekao je u ovoj prilici gradonačelnik Penava.

Voditelj Službe – vlastiti pogon (Gradske tržnice Vukovar) Igor Antolović dodao je kako se certifikati dodijeljuju onim proizvođačima koji podnesu zahtjev te onima koji udovoljavaju svim uvjetima za dodjelu certifikata. "Sve proizvođače smo prethodno posjetili i uvjerili se da proizvode ono što je navedeno na certifikatu. Certifikat jamči kupcima da je proizvođač proizveo ono što prodaje na našoj tržnici.", zaključio je Antolović.

Certificiranje je za proizvođače besplatno, a uz sami certifikat proizvođaču se dodjeljuje i pregača te majice sa logom Proizvod hrvatskog seljaka i Gradske tržnice Vukovar.

Konačni cilj projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije.