Vukovar je zasigurno postao poželjna turistička destinacija u godinama koje su prethodile, čemu svjedoče podaci koji su za 2019. godinu dostigli svoj vrhunac. Kako bi javnost upoznali s naporima koje smo do sada ulagali u razvoj našega grada, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić predstavili su rekordne turističke brojke ostvarene u prethodnoj godini.

Gradonačelnik Penava tim je povodom naglasio kako situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa u kojoj se trenutno nalazimo nije povoljna, ali da Vukovar i Vukovarci imaju dovoljno iskustva s kretanjem ispočetka, i unatoč tome trud i rad rezultirali su pozitivnim pomacima, stoga ni ovoga puta život neće i ne smije stati. Ulagat će se veliki  napori za pomoć pogođenim građanima, no isto tako će se iznaći način i sredstva kako nastaviti daljnja ulaganja koja će svakako biti na dobrobit našega grada.

„Prošla turistička sezona bila je rekordna, ostvareno je 27,74% više noćenja u odnosu na 2018. godinu te 15,59% više dolazaka. 351 kruzer uplovilo je u Vukovar u 2019. godini što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 51,9%,a kojima je 49.114 putnika posjetilo Vukovar“, rekao je Penava te dodao kako je ostvarene rezultate pratio i privatni sektor, pa je tako ponuda smještaja rasla. Otvoreno je 9 novih smještajnih objekata pa tako u 40 smještajnih objekata ukupno imamo 948 ležajeva“, naglasio je Penava.

Gradonačelnik također dodaje kako su intenzitet porasta rekordne 2019. godine pratiili i siječanj i veljača 2020. godine, pa je tako u prva dva mjeseca ove godine zabilježeno 12,31% više dolazaka nego prethodne godine te 3,09% više noćenja.

„Na žalost, u ožujku se osjeti znatni pad dolazaka od čak 56,31% i pad noćenja od 52,23% u odnosu na 2019. godinu koji će sigurno biti i veći u mjesecima koji su pred nama", zaključio je gradonačelnik Penava.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić rekla je kako je Vukovar postao jedna od najjačih destinacija kontinentalnog turizma i turizma na rijekama. „od 2002. godine u Vukovar uplovljavaju riječni kruzeri, a 2019. godine uplovilo ih je najviše. Čak su najave za ovu godinu bile veće u odnosu na prethodnu“, rekla je Sekulić te dodala kako će se nastaviti raditi na promociji svih turističkih proizvoda. „U tu svrhu pokrenute su mnoge virtualne stvarnosti – šetnja vukovarskim muzejima, šetnja kroz Vukovar i mnoge druge kojima ćemo, nadamo se privući turiste u naš grad kako bi nas nakon pandemije posjećivali u još većem broju“, rekla je direktorica TZ Vukovar.

Također, važno je za istaknuti kako su u tijeku mnogi infrastrukturni projekti kao što su Arheološki park Vučedol, park-šuma Adica, Vukovarski vodotoranj koji će zasigurno biti novi motivi dolazaka turista u budućnosti.