Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sudjelovao je na 11. nacionalnome susretu udomiteljskih obitelji koji je organizirao Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece u suradnji s Udrugom udomitelja Vukovarsko-srijemske županije „Zagrljaj" . Ovom se prilikom okupilo oko 350 udomitelja i djece iz cijele Hrvatske. Ovi tradicionalni susreti svake se godine održavaju u mjestu jedne od udruga članica Foruma, kako bi se udomiteljske obitelji iz različitih područja Hrvatske međusobno družile i razmijenile iskustva i znanja, ali i promovirale udomiteljstvo.

Ovogodišnji susret se održava u okviru nacionalne kampanje za promicanje udomiteljstva „Svako dijete treba obitelj" koju su pokrenuli Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF Hrvatska u suradnji sa Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece. Svrha kampanje je promicanje udomiteljstva kao najpoželjniji oblik alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U proceduri je i novi Zakon o udomiteljstvu kojemu je cilj veći broj udomitelja i adekvatna financijska naknada udomiteljima.

Prema posljednjim podacima Ministarstva u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno je smješteno 2259 djece u 1202 udomiteljske obitelji.
„U domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je 841 dijete, od kojih 169 djece živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgajatelja, a 90 djece je mlađe od tri godine. Odrastanje u ustanovama, koliko god se odgojitelji trudili, ne može zamijeniti iskustvo individualizirane tople obiteljske skrbi pa se nadamo da ćemo iduće godine imati upola smanjen broj djece smještene u ustanovama u dobi do tri godine" istaknula je ovom prilikom ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić dodajući kako je cilj novoga zakona, kao i kampanje, dobivanje novih, mladih udomitelja, s obzirom da je trenutno prosječna dob udomitelja više od 50 godina.

Gradonačelnik Penava pozdravio je nazočne i poželio im dobrodošlicu u Vukovar naglašavajući kako je smještaj u udomiteljsku obitelj prepoznat je kao prirodniji i humaniji oblik skrbi u odnosu na smještaj u ustanovu budući da se temelji na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza i uključenosti samog korisnika.
„Toplina doma i ljubav koju djeca tako primaju od neprocjenjive je važnosti za njihov daljnji razvoj i odrastanje. Udomiteljstvo je plemenita odluka, ali i iznimno odgovorna koja mijenja i dotiče mnoge živote. Stoga vam čestitam na ovom duboko humanom, hvalevrijednom i prije svega odgovornom koraku i želim da uspješno izvedete tu djecu na pravi put. Uopće ne sumnjam da ste vi najbolja šansa koju ta djeca imaju," rekao je gradonačelnik čestitajući udomiteljima na tako nesebičnom načinu života.

Tema ovogodišnjeg susreta je „Udruge udomitelja-produžena ruka sustava socijalne skrbi za razvoj kvalitetnog udomiteljstva" pri čemu su udruge udomitelja predstavile svoj rad i usluge koje pružaju udomiteljima i djeci kao doprinos u razvoju kvalitetnog udomiteljstva te iznijele prijedloge za još bolju suradnju sustava skrbi i udruga te povećanju socijalnih usluga putem udruga udomitelja.