U organizaciji Europskog doma Vukovar i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Vukovar 19. travnja 2017. održan je okrugli stol s nazivom Održivo gospodarenje otpadom - Hrvatska na putu usklađivanja s EU. Ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike pomoćnik ministra za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Nenad Šćulac izložio je nedavno usvojen plan gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2017. - 2022. "Ovo je ambiciozan plan i pred nama su brojni izazovi. Činimo mnoge napore kako bismo ga ostvarili" rekao je Šćulac. Zastupnik u parlamentu EU Davor Škrlec pozitivno je ocijenio plan upravo iz razloga što pokazuje orijentiranost budućnosti i činjenicu da resorno Ministarstvo gleda unaprijed. Ipak „Hrvatska se nalazi na začelju Europske unije po pitanju gospodarenja otpadom jer se preko 80% komunalnog otpada odlaže na odlagalištima što nije održivo. Ukoliko želimo promijeniti način razmišljanja građana i promijeniti našu ekonomiju stvaranjem novih održivih modela poslovanja, zbrinjavanje otpada trebalo bi zamijeniti njegovim pametnim gospodarenjem." komentirao je Škrlec i naglasio važnost prelaska na kružnu ekonomiju. Upravo je kružna ekonomija jedan od paketa na čijem razvoju EU parlament trenutno intenzivno radi, kako je Škrlec izvijestio.
U raspravu su se uključili i sudionici, velikim dijelom akteri iz Vukovara i okolice koji se bave gospodarenjem otpadom te zainteresirani građani. Tako su predstavnici iz gradske tvrtke za komunalno gospodarstvo "Komunalac" tematizirali brojna pitanja koja će u budućnosti uslijed promjena određenih gore navedenim planom odrediti njihovo poslovanje. Saznali smo da mnogi projekti Komunalca za poboljšanje održivog gospodarenja otpadom spremno čekaju objavljivanje natječaja EU.
Zaključno je zastupnik Škrlec napomenuo da "mit o penalima" ne predstavlja prijetnju, ukoliko Hrvatska pokaže da ulaže napore u promjene prema kružnom gospodarstvu i održivom gospodarenju otpadom, čemu svi sektori društva mogu i trebaju doprinositi.