Konvencija UN-a o pravima djeteta sadrži odredbe koje se odnose na roditeljstvo*.

Dvije su ključne poruke odnose se na roditeljsku odgovornost. Prva je da su primarno roditelji odgovorni za odgoj i razvoj djeteta te najbolji interes djeteta treba biti roditeljska najvažnija briga. Druga nalaže državama potpisnicima Konvencije i obvezuje ih na prepoznavanje važnost i veličine roditeljske odgovornosti te poduzimanje različitih pozitivnih mjera kako bi se pružila podrška roditeljima u nošenju sa svim odgovornostima koje im nosi roditeljska uloga.

Važno je pružiti podršku roditeljima u njihovom nastojanju da postupaju sukladno najboljem interesu djeteta. Programi i projekti Podružnice Obiteljski centar od nastanka do danas u velikoj mjeri bili su usmjereni na formalnu podršku roditeljstvu, ali sada smo odlučili pružiti podršku na jedan neformalan način. Kako je svojevremeno virtualnim socijalnim mrežama kružila šala da roditelji, posebno oni male djece, ne mogu popiti kavu bez da ih prekinu svakodnevne obaveze koje sa sobom donosi uloga majke i oca odlučili smo za njih stvorit mjesto gdje će istovremeno dobiti podršku u vidu kratkih edukacija, rasprava, razmjena iskustava sa drugim roditeljima i stručnjacima, podrške, druženja i zajedničkih napora u potrazi za odgovorima o odgoju djece, roditeljstvu, usklađivanju roditeljskih, partnerskih i drugih uloga i mjesto gdje slobodno mogu uživati u finoj kavi od prve do zadnje kapi.

Centar za socijalnu skrb, Podružnica Obiteljski centar povodom Međunarodnog dana obitelji pokreće „Caffe kutak za roditelje" koji se planira upriličiti svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, od 16.30 do 18.00h, a vode ga Ružica Pandža, dipl. soc. rad. univ. spec iur. i Ružica Branković Klun, prof. psihologije.

Svi roditelji i budući roditelji, uz obaveznu prethodnu najavu na telefon 032/300-267, mogu doći u prostor Podružnice Obiteljski centar, na adresu Kardinala A. Stepinca 45, Vukovar i družiti se s nama.