Vukovarski vrtići posljednjih godina bilježe kontinuirani porast upisane djece, a taj se trend nastavlja i u novoj pedagoškoj godini. U Dječji vrtić Vukovar I i II ukupno je upisano 215 novih polaznika (DV Vukovar I 170 i DV Vukovar II 45 djece), što je 22 djece više nego što je upisano u prošloj pedagoškoj godini.

Gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima posjetio je Dječji vrtić Vukovar I, Područni objekt Vukovar novi te je vrtićancima poželio sreću u novoj pedagoškoj godini.
„Bilježimo u kontinuitetu povećanje broja upisane djece iz godine u godinu i to je ono što nas zaista veseli. S nizom projekata povećavamo kvalitetu usluge predškolskog obrazovanja, širimo kapacitete, a uskoro će se izgraditi i novi vrtić na Olajnici koji će omogućiti dodatna mjesta za naše mališane. Sve to realiziramo uvijek uz pomoć naših ravnateljica vrtića, odgajatelja, djelatnika i roditelja te uz dobru komunikaciju ostvarujemo i dobre rezultate. Grad Vukovar provodi demografsku politiku, počevši od kadrovskih stanova, mjera za novorođenčad do različitih potpora i to je donijelo rezultat. Radimo sve da se mlade obitelji osjećaju stabilno i sigurno u svome gradu i da se odlučuju za što veći broj djece“, rekao je gradonačelnik Penava komentirajući i novo igralište u PO Vukovar novi vrijedno više od 44 tisuće eura. Istaknuo je kako mu je zadovoljstvo vidjeti da su djeca zadovoljna i da se s veseljem igraju na novim igralima.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić istaknuo je kako su ulaganja u predškolsko obrazovanje velika te kako će se sigurno nastaviti i u budućnosti.
„Gradnja novog vrtića i proširenje postojećih kapaciteta samo su jedna od mjera u poboljšanju materijalnih uvjeta u vrtićima. Još 2021. godine zamijetili smo kontinuirani porast djece u gradu Vukovaru i shvatili smo da nećemo moći s postojećim kapacitetima pokriti sve potrebe roditelja. U izgradnji su već dva dnevna boravka, na Mitnici i Sajmištu, kapaciteta 20 djece, a radovi su vrijedni oko 450 tisuća eura od čega smo osigurali 320 tisuća eura bespovratnih sredstava, a ostalo ćemo pokriti iz gradskoga proračuna. Očekujemo da će biti spremni za iduću pedagošku godinu i da će to biti dovoljno za dodatno povećanje. U posljednjih nekoliko godina otvorili smo devet novih skupina u vrtićima i to je zaista sjajno. Iz toga razloga otvorit ćemo i novi vrtić na Olajnici kapaciteta 248 mjesta. To će biti veliko rasterećenje i rješenje za duže razdoblje“, rekao je Dimić te je najavio kako bi novi vrtić trebao biti gotov u lipnju 2026. godine. Također, pročelnik Dimić podsjetio je kako se značajno povećao broj djece u vrtićima što je povećalo i iznos troškova, ali Grad Vukovar cijenu vrtića nije korigirao za roditelje te i dalje pokriva razliku iz vlastitih sredstava.

Dječji vrtić Vukovar I broji 35 odgojnih skupina, a Dječji vrtić Vukovar II 11. I ove su godine zbog povećanog broja upisane djece u vrtiće otvorene 3 nove skupine i to jedna u prostoru Interkulturne škole u Borovu naselju i 2 u Centralnom objektu Dječjeg vrtića Vukovar I.

Ukupno je ove pedagoške godine u vrtićima 954 djece te se time bilježi porast od ukupno 50 djece u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 904.

Grad Vukovar kontinuirano ulaže u najmlađe Vukovarce te će proširenjem kapaciteta i izgradnjom novog vrtića, uz ostale mjere, razinu pedagoškog obrazovanja podići na najvišu razinu na zadovoljstvo roditelja i djece.