Grad Vukovar osigurao je 500 kompostera za biootopad koji se putem Javnog poziva besplatno dodjeljuju građanima Vukovara, korisnicima javne usluge prikupljanja komunalnog otpada.

Na temelju do sada zaprimljenih zahtjeva u prvom krugu podjele dodijeliti će se 145 kompostera.

Komposteri će prihvatljivim prijaviteljima idućega tjedna (počevši od utorka) biti dostavljeni na kućne adrese, a o istome će građani biti pravovremeno obaviješteni.

Jedan od prijavitelja je i Vukovarac Mirko Varga kojemu je komposter dostavljen na kućnu adresu, a koji je ovom prilikom istaknuo kako će mu besplatan komposter za biootpad pomoći u kompostiranju. "S obzirom da kompost već godinama radim sam, ovo će mi dodatno pomoći. Mislim da je ovo dobra akcija i da bi svi naši građani trebali sudjelovati. Odvajanjem i klasificiranjem otpada uljepšavamo našu prirodu i naš grad činimo čistijim i daleko ugodnijim za življenje.", rekao je Varga.

Gradonačelnik Ivan Penava ovom prilikom istaknuo je kako je ovo jedan od načina koje Grad Vukovar provodi sa svrhom poticanja građana na razvrstavanje otpada. "Uz brojne dobrobiti kompostera i dobivanja komposta, na ovaj način se smanjuje i količina otpada kojeg građani odlažu.", rekao je Penava te pozvao sugrađane da se i dalje prijavljuju na Javni poziv za besplatnu dodjelu kompostera.

"Grad Vukovar je davno započeo s pričom razdvajanja otpada, a najzahtjevniji i najizdašniji dio te priče koji uključuje polupodzemne kontejnere smo također davno realizirali. Dosegli smo standard koji je reprezentativan, jer dugi niz godina u Vukovaru ne možete vidjeti velike industrijske kontejnere koji izgledaju neuredno te koje prate neugodni mirisi. Razdvajanje otpada se trudimo uvesti i u kućanstvima, kako je to i na našim javnim površinama. Voljeli bismo unutar tvrtke Komunalac imati i kompostanu te dodatnu sortirnicu kao i ostale prateće stvari, no regulativa je još uvijek u mraku iz aspekta odlagališta otpada.", pojašnjava gradonačelnik Penava te dodaje kako je u ovom trenutku u Vukovaru u tijeku i ugradnja polupodzemnih kontejnera za biootpad.

Vrijednost projekta iznosi 23.226,49 eura s PDV-om (175.000,00 kn s PDV-om) te je za njega osigurano sufinanciranje u visini od 80% od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj projekta je smanjiti količinu biootpada koji završava na odlagalištu te omogućiti građanima proizvodnju komposta na mjestu nastanka otpada.

 

Javni poziv za dodjelu kompostera pronađite na poveznici: https://www.vukovar.hr/pozivi/17033-javni-poziv-za-dodjelu-kompostera-za-kucno-kompostiranje