Gradonačelnik Ivan Penava zajedno s predstavnicima Hrvatskih voda je obišao radove na uređenju rijeke Vuke i obalnog pojasa na području grada Vukovara.

Naime, u tijeku je projekt uređenja rijeke Vuke i obalnog pojasa kojim se gravitirajućim područjem uz rijeku Vuku izgrađuje sustav koji omogućuje upravljanje vodnim režimom rijeke Vuke te se izgrađuje sustav obrane od poplava. Projekt sadrži 6 zasebnih faza.

Do današnjeg dana realizirano je 92% radova 1. i 2. faze uređenja Vuke koji se odnose na gotovo dovršenu obaloutvrdu na obje obale Vuke u središtu grada, dovršeni su radovi na izgradnji gumene pregrade koja je od posebne važnosti jer se njome uspostavlja upravljivost vodnog režima Vuke. Potpuni dovršetak 1. i 2. faze očekuje se do kraja ožujka ove godine, a vrijednost ovih faza je 1.706.042,41 EUR bez PDV-a.

Usporedno, od 2019. godine traju radovi i 6. faze projekta koji se odnose na rekonstrukciju obalnog pojasa na lijevoj obali rijeke Vuke - izgradnja pješčanog nasipa i probijanje zemljanog nasipa bivše željezničke pruge s ciljem spajanja novog nasipa na postojeću šetnicu uz rijeku Vuku. Izvedeno je 75% radova ove faze projekta, a završetak se očekuje u mjesecu srpnju ove godine. Vrijednost ove investicije je 854.878,22 EUR bez PDV-a.

„Prva i druga faza ovog projekta, odnosno uređenje obje obale Vuke duž poteza 400 metara od ušća do cestovnog mosta, a gledajući iz aspekta građana Vukovara te samog centra grada nam je najvažnija, stoga nam je bitno obavijestiti građane kako se tom dijelu projekta bliži kraj. Ovo je veliki projekt koji je od svog početka imao silazne te uzlazne putanje, no zadovoljstvo nam je vidjeti da u partnerstvu s Hrvatskim vodama koji su nositelji projekta, on napreduje. Do ljeta ćemo imati završenu priču što se tiče pješačkih zona u Vukovaru; kompletirane obaloutvrde rijeke Vuke i njenog korita, ali i šetnice koja je probijena od željezničkog mosta do Adice, odnosno do Ulice 204. vukovarske brigade.“, rekao je gradonačelnik Penava te zahvalio Hrvatskim vodama na kvalitetnoj suradnji.  

Zamjenik direktora Hrvatskih voda VGO Osijek Mario Spajić dao je istaknuti kako su na tijek projekta utjecali brojni čimbenici, poput vodostaja, razminiravanja i slično. „Prvi ugovor je sklopljen 2015. godine te raskinut 2018. godine kada je sklopljen novi ugovor s novim izvođačima. Do kraja postojećeg ugovora radovi će biti završeni te mi je zadovoljstvo vidjeti da se radovi bliže kraju, nakon čega krećemo u nove faze projekta.“, pojasnio je Spajić.

„Korito rijeke Vuke nije zadovoljavalo standarde vezano za urbanističke te hidrotehničke zahtjeve. Tijekom ljetnih mjeseci bio je izuzetno nizak vodostaj Vuke, a dovršetkom projekta urediti će se obala i obalni pojas te će izgradnja gumene pregrade omogućiti da korito rijeke Vuke bude ispunjeno vodom visine 3 metra. Osim ekološkog i estetskog značaja, to će jako puno značiti i za staro korito rijeke Vuke, tzv. Radinu baru te Dudik koje je značajno mrjestilište za ribe.“, zaključio je Spajić.

Za preostale faze projekta Hrvatske vode osigurale su sredstva Europske unije, a njihov završetak očekuje se koncem 2025. godine.

Ukupna vrijednost radova za cjelokupno uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području Vukovara iznosi 6.058.659,38 EUR bez PDV-a.