Sukladno provedenom postupku davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području grada Vukovara odabrali smo najpovoljnijeg ponuditelja odnosno tvrtku SLAVONIJA BUS d.o.o. iz Novog Grada – Velika Kopanica. Drugi ponuditelj u postupku davanja koncesije, tvrtka Čazmatrans Vukovar d.o.o. uputila je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave žalbu na odabir tvrtke SLAVONIJA BUS d.o.o. 

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je žalbu tvrtke Čazmatrans Vukovar d.o.o., prihvatila donesenu Odluku o odabiru te je Grad Vukovar 30. siječnja 2021.g. sklopio ugovor o obavljanju komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području grada Vukovara sa tvrtkom SLAVONIJA BUS d.o.o. Tvrtka SLAVONIJA BUS d.o.o. kao koncesionar započela je sa obavljanjem komunalnog linijskog prijevoza putnika 31. siječnja 2021.g. sukladno propisanom voznom redu.

U tijeku odvijanja redovnog komunalnog linijskog prijevoza putnika, paralelno sa polascima na kojim prometuje tvrtka SLAVONIJA BUS d.o.o. pojavljuje se i tvrtka Čazmatrans Vukovar d.o.o. sa svojim autobusima i to sa polascima 5 min prije autobusa tvrtke SLAVONIJA BUS d.o.o. pozivajući se (u javnosti) na županijsku dozvolu o linijskom prijevozu u kojoj su vremena polazaka u isto vrijeme ili s razmakom od 5 min od redovnog komunalnog linijskog prijevoza putnika.

„Za županijsku dozvolu saznali smo iz medija jer o tome nismo obaviješteni niti od prijevoznika niti od institucije koja je izdala dozvolu, odnosno od Vukovarsko-srijemske županije. Po Odluci o komunalnome redu Grada Vukovara jedino službeni koncesionar ima pravo stati na autobusna ugibališta koja se nalaze na području grada Vukovara i provoditi gradske linije,“ objasnio je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček ističući kako je nakon isteka koncesije i prestanka prijevoza komunalnog linijskog prijevoza putnika, tvrtka Čazmatrans Vukovar d.o.o. cijenu vozne karte na relaciji Sotin – Vukovar povećala je sa 8,00 na 22,00 kn.

„Sukladno zakonskim propisima, obvezama i ovlastima Grad Vukovar pokrenuo je hitan postupak rješavanja novonastale situacije koja građanima koji koriste usluge gradskog prijevoza u ovome trenutku izaziva izrazitu pomutnju na čemu se, bez obzira što nije naša krivnja, ispričavamo te se nadamo kako ćemo mirnim putem najkasnije do kraja mjeseca veljače razriješiti ovu svima nama trenutnu i ružnu situaciju te da će se redovni gradski prijevoz ponovno odvijati sukladno Ugovoru o koncesiji,“ zaključio je zamjenik Pavliček naglašavajući kako će se mještani Sotina, Odlukom gradonačelnika koja stupa na snagu danas, voziti po istim cijenama kao i svi ostali građani Vukovara, odnosno po karti od 7 kuna.

Zamjenica Mujkić objasnila je način funkcioniranja gradskog prijevoza za mjesec veljaču, odnosno do konačnog rješenja ističući pri tome kako je Čažmatrans snizio cijenu gradskog prijevoza za 6 kuna, dok je za mještane Sotina povisio cijenu karte na 22 kune.

„Time su mještani Sotina dovedeni u nepovoljan položaj te se mi kao Gradska uprava ispričavamo zbog toga iako nije naša krivica. Odlukom gradonačelnika cijena karte će se refundirati do cijene gradske karte, odnosno za određene skupine građana u 100%-tnom iznosu. Putnici koji se koriste gradskim prijevozom, a koje financira Grad Vukovar koriste se redovnim gradskim prijevozom sukladno već objavljenoj obavijesti na službenim stranicama Grada Vukovara, a to se odnosi na osobe starije od 65 godina, osobe s posebnim potrebama te učenike srednjih škola na području grada Vukovara. Za redovne korisnike putničkog prijevoza prigradskog naselja Sotin koji će se koristiti linijama tvrtke Čazmatrans Vukovar d.o.o. u mjesecu veljači odnosno do konačnog rješenja, Grad Vukovar će sukladno Odluci gradonačelnika sufinancirati prijevoz te će izvršiti povrat novca razlike od 7,00 kn, što je cijena gradske karte, do 22,00 kn koja je trenutna cijena karte. Također, Grad Vukovar će financirati u 100% iznosu prijevoz osoba s područja prigradskog naselja Sotin za osobe starije od 65 godina, osobe s posebnim potrebama i učenike srednjih škola na području grada Vukovara,“ objasnila je zamjenica Mujkić pozivajući mještane Sotina da sačuvaju svoje karte te ih uz obrazac i kopiju osobne iskaznice podnesu u Gradskoj upravi kako bi se sredstva refundirala.

Upute za povrat sredstava za navedene korisnike biti će objavljene na službenim stranicama Grada Vukovara.