Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava s direktorom tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijanom Lovrenščakom obišao je višestambene zgrade na kojima je u tijeku sanacija oštećenja od vremenske nepogode – tuče koja se dogodila 7. srpnja 2019. godine te kojom je oštećeno dvije trećine zgrada u Vukovaru.
Ovom je vremenskom nepogodom uništeno preko 30.000,00 metara kvadratnih pročelja na 91 zgradi i to procijenjene vrijednosti 5.000.000,00 kuna, zatim preko 4.000,00 metara kvadratnih roletni na 172 zgrade u vrijednosti 1.000.000,00 kuna te 28 krovova, odnosno cca 14.000,00 metara kvadratnih krovova u vrijednosti 2.500.000,00 kuna. Najviše su oštećene zgrade u Borovu naselju na rubnim dijelovima naselja, odnosno Ulica Domovinskog rata, Ulica Hrvatskog zrakoplovstva te Vijenac kneza Branimira, a ukupna vrijednost oštećenja iznosi 8.500.000,00 kuna. Tvrtka Tehnostan d.o.o. kao upravitelj zgrada raspolaže pričuvom suvlasnika te primjereno osigurava zgrade kako suvlasnici ne bi imali dodatnih troškova u sanaciji. Za zgrade kojima upravlja tvrtka Tehnostan d.o.o. ugovorila je realnu vrijednost osiguranja i otkup amortizacije prilikom ugovaranja tako da je sanacija oštećenih dijelova pokrivena u cijelosti od osiguravajuće kuće Croatia osiguranje d.d. Police financiraju suvlasnici stambenih zgrada iz pričuve koja se prikuplja za održavanje višestambenih zgrada.
„Tvrtka Tehnostan i Croatia osiguranje imaju kvalitetan odnos te je u rekordnome roku isplaćen iznos za sanaciju oštećenja na zgradama u visini 8,5 milijuna kuna. Sami stanari bi vrlo teško uspjeli izravno iz pričuve platiti sanaciju ovakve vrste oštećenja. Iz ovoga svega možemo izvući poruku da kad imate kvalitetan sustav i tvrtku koja održava i brine o višestambenim objektima, zaista se isplati izdvajati za sredstva pričuve,“ rekao je gradonačelnik Penava zahvaljujući stanarima na odgovornosti i svjesnosti kojom brinu za svoje zgrade te direktoru i djelatnicima tvrtke Tehnostan koji su svojim pristupom i brigom u trenutcima kada je bilo najpotrebnije i došlo do štete našli rješenje za nastali problem.
Što se tiče zgrada koje su prošle energetsku obnovu one su također osigurane i djelomično oštećene (krovovi i rolete) te su se također namirile od osiguranja.
Što se tiče oštećenja primijećeno je kako su najviše oštećena pročelja završena mineralnom žbukom i to onom koja je izgrađena od 2000-te pa do danas. Prilikom obnove ratom oštećenih zgrada i provođenjem javne nabave zgrade nisu obnovljene kvalitetno već materijalima s najnižom cijenom. Akrilne i silikatne žbuke nisu stradale od leda. „Svjedoci smo sve češćih vremenskih nepogoda te je vrlo velika važnost pravovremeno i propisno osigurati nekretnine. Kada su u pitanju višestambene zgrade, tada se putem upravitelja osiguravaju zajednički dijelovi, prvenstveno pročelja i krovišta, no iskoristili smo priliku dok je postavljena skela te smo ispravljamo nedostatke iz obnove,“ rekao je direktor Lovrenščak ističući kako su dodatne zahvate mogle napraviti zgrade s većom pričuvom i akumuliranim sredstvima.

Prilikom sanacije pročelja detektirani su različiti problemi koji nisu predmet pokrića osiguranja te se koristi prilika dok je skela na zgradi da se i ta oštećenja saniraju. Riječ je o primjerice odvajanju pročelja od zgrade te se ona dodatno učvršćuju; mijenjaju se sva dotrajala vratašca za gromobrane; ventilacijske rešetke na pročeljima; saniraju se problematične prozorske klupčice; liče se dijelovi zgrade koje osiguranje ne pokriva. To se sve radi iz sredstava pričuve zgrade, tako da to pokazuje koliko je važno imati određenu akumulaciju sredstava na pričuvi zgrade kojom se rješenje takvih problema može financirati.
„Tehnostan se nikada do sada nije susreo s ovakvim zahvatom i bilo je potrebno raditi obilnu dokumentaciju kako bi se osiguravatelju dokazalo kolika je zaista prikazana šteta. Odmah smo sanirali krovove kako ne bi nastala još veća šteta, a kozmetičke radove smo ostavili za sam kraj,“ objasnio je direktor Lovrenščak.
Predstavnik stanara Matija Kovač izrazio veliko zadovoljstvo suradnjom s tvrtkom Tehnostan, učinjenim radovima i novim izgledom zgrada.