Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio podatke o dosad izvedenim radovima na obnovi i rekonstrukciji Vukovarskog vodotornja.
„S obzirom da smo na početku 2018. godine i da je projekt obnove Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva obilježio prošlu godinu te je velik broj građana uključen putem donacija smatramo potrebnim, a zbog transparentnosti cjelokupnog projekta, izvijestiti o do sada učinjenim radovima. Zaključno s 31. prosincem 2017. godine u dosadašnjim radovima utrošeno je oko 5,5 milijuna kuna s PDV-om," iznio je gradonačelnik Penava.

U akciju prikupljanja sredstava za projekt obnove Vukovarskog vodotornja simbola hrvatskog zajedništva uključilo se oko 6000 fizičkih i pravnih osoba te je zaprimljeno gotovo 300.000 donacijskih poziva. U akciji je prikupljeno 18,5 milijuna kuna, a Vlada Republike Hrvatske uključila se u projekt s još toliko.

Rekonstrukcija i obnova Vodotornja obuhvaća sanaciju i ojačanje postojeće konstrukcije, nakon čega slijedi ugradnja nove čelične konstrukcije, nove armiranobetonske ploče sa tribinama, stubišta, memorijalne staze i dizala.
Dosad je izvršeno čišćenje srušenog građevinskog materijala, uklanjanje čeličnog spremnika i čeličnih cjevovoda, sanacija armirano betonske konstrukcije u donjem dijelu vodotornja do visine 34,5 m, ugradnja dijela nove čelične konstrukcije u prostoru u kojem se ranije nalazio spremnik vode i radovi na izgradnji parkirališta.
Nastavljaju se radovi na sanaciji i ojačanju oštećene armiranobetonske konstrukcije, ugradnja nove čelične konstrukcije, pripremni građevinski radovi za ugradnju panoramskog dizala i izgradnja parkirališta.
Paralelno sa radovima na gradilištu, u radionici se odvija proizvodnja elemenata nove čelične konstrukcije koja se po završetku proizvodnje doprema na gradilište i ugrađuje.

„Izvođač radova uveden je u posao 24. svibnja 2017., a projekt je sada na 21% realizacije ove faze koja se tiče izgradnje same građevine. Raspisana je javna nabava koja se tiče uređenja popratnih sadržaja, odnosno ugostiteljskog objekta, dječjeg igrališta amfiteatra i hortikulture. Projektantska vrijednost ove faze je 8,8 milijuna kuna. Također, u fazi smo projektiranja završne faze koja se tiče unutarnjeg uređenja, odnosno osmišljavanja postava na samom Vodotornju. Projekt bi trebao biti gotov krajem siječnja te očekujemo potom raspisivanje javne nabave," objasnio je gradonačelnik najavljujući mogući završetak radova na Vodotornju do kraja 2018. godine ukoliko se radovi nastave vrlo intenzivnom dinamikom te se poslože vremenski i drugi uvjeti. Primjena određenih tehnoloških postupaka koji se primjenjuju prilikom sanacije konstrukcije zahtjeva odgovarajuće mikroklimatske uvjete, odnosno radovi ne smiju se izvoditi pri jako niskim, ali niti pri jako visokim temperaturama. Zbog toga je bitna dobra organizacija i koordinacija svih aktivnosti i radova na gradilištu.

„Očekujemo da će Vodotoranj početkom 2019. godine posjetiteljima otvoriti svoja vrata u punini svih planiranih sadržaja," najavio je gradonačelnik.