U čarobnom ambijentu perivoja dvorca Eltz, uz vatromet i projekciju domaćih filmova, kratkog animiranog filma „Šuma Striborova“ redateljice Ane Despot te dugometražnog crnohumornog dramskog trilera “Frka” redatelja Svebora Mihaela Jelića, otvoren je 18. Vukovar film festival.

Na ovogodišnjem izdanju filmskog festivala ljubitelji kinematografije uživat će u više od 40 filmskih projekcija na čak sedam atraktivnih lokacija, a ove godine napravljen je veliki iskorak te će se u konkurenciji čak 35 filmova natjecati za nagradu Zlatni šlep.

Direktor festivala Darko Puharić izrazio je zadovoljstvo uspješnom organizacijom ovogodišnjeg programa te je zahvalio volonterima, sponzorima i pokroviteljima na podršci.
„Puno mi je srce što grad već danima diše ritmom festivala. Unaprijedili smo brojne segmente u odnosu na prošlu godinu, a posjećenost je sve bolja. Dan duže, dvije lokacije više, rekordan broj filmova u konkurenciji. Ponosni smo na sve što smo uspjeli napraviti iako ova godina, u filmskom smislu, nije baš plodonosna. Imamo sreću i čast da smo uspjeli dobiti najbolje na tržištu, tako da nam ni ove godine ne nedostaju pobjednici Berlina, Cannesa i Venecije“, rekao je Puharić te je istaknuo kako se puno ulagalo u promociju festivala tijekom cijele godine.
„Slavoniji moramo približiti VFF koji je jedinstven i poseban. Imamo odgovornost ići prema naprijed i nadamo se svake godine sve bogatijem programu“, rekao je Puharić.

Festival je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac koji je tom prigodom istaknuo kako je Grad Vukovar iznimno ponosan na 18. godina njegova održavanja.
„Vukovar film festival krenuo je svojom novom, uzlaznom putanjom i u grad je donio filmove, zabavu, druženje. Ono što nas najviše veseli je što iz našeg grada dolaze vijesti o napretku i pozitivnom duhu. To je Vukovar kakav mi živimo i vidimo. Svima želim ugodan boravak u našem gradu i dobro raspoloženje“, rekao je zamjenik Sušac te je poručio kako u ovim danima grad zaista živi VFF.

Otvorenju festivala, uz druge uvažene goste, nazočio je i njemački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Christian Hellbach koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo Njemačka ove godine zemlja partner festivala. Istaknuo je, između ostalog, kako je Vukovar najbolje mjesto za međunarodni festival jer predstavlja snažan simbol borbe za neovisnost, a istovremeno ima i dugu povijest kroz koju je bio povezan s drugim podunavskim gradovima i narodima.

Ovogodišnji festival ima i bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program među kojima se posebno ističe VFF Akademija - obrazovni program za mlade filmske talente pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka koji će biti organiziran po prvi puta u sklopu festivala. Tu je i poseban filmski program “Kinematograf: Izgubljene kino godine” koji će se održati u predivnom ambijentu amfiteatra Vukovarskog vodotornja, a u sklopu kojeg će biti prikazana dva oskarovska klasika devedesetih - “Evita” i “Engleski pacijent”. U perivoju dvorca Eltz festivalsku publiku očekuju nova remek-djela velikih redatelja Romana Polanskog i Yorgosa Lanthimosa.

Raspored projekcija možete pogledati na sljedećoj poveznici:
https://www.vukovarfilmfestival.com/vff18/hr/raspored/

Foto: Hrvatski radio Vukovar & Grad Vukovar