Od 28. kolovoza do 1. rujna u Vukovaru se održava 18. izdanje Vukovar film festivala tijekom kojega će ljubitelji kinematografije imati prilike uživati u više od 40 filmskih projekcija. Detalje programa, koji ove godine traje dan duže nego inače, predstavili su na konferenciji za medije zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, direktor festivala Darko Puharić, umjetnički ravnatelj festivala Daniel Rafaelić te direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić.

Zamjenik Sušac istaknuo je kako je značaj festivala za grad Vukovar iznimat te se zahvalio organizatorima i volonterima na predanom radu i trudu. Sponzorima i donatorima je zahvalio na financijskoj podršci.
„Kroz pet dana Vukovar postaje filmsko žarište u Hrvatskoj, mjesto za sve filmoljupce, ali i za sve one koji žele provesti ugodno vrijeme u Vukovaru. Organizirane su brojne radionice i dodatni sadržaji, uz naravno neizostavne sjajne filmske naslove, što uistinu podiže kvalitetu i vidljivost samog festivala. Ove godine napravljen je veliki iskorak, čak 35 filmova se natječe za Zlatni šlep, a bit će prikazivani na sedam lokacija. Sve najavljeno daje naslutiti da će se u Vukovaru još jednom održati filmski spektakl“, rekao je zamjenik Sušac te je pozvao građane i posjetitelje na brojne filmske projekcije tijekom ovogodišnjeg, 18. po redu, Vukovar film festivala.

Direktor festivala Darko Puharić dao je istaknuti kako je posjećenost festivala peterostruko podignuta u odnosu na prijašnje godine te je izrazio zadovoljstvo pozitivnim ozračjem koje prevladava u gradu uoči ovogodišnjeg festivala.
„Filmski festivali ne mjere se prema posjećenosti, ali to je jedan vrlo važan faktor jer bi bez ljudi sav trud bio uzaludan. Iz godine u godinu ulažemo u broj filmova, njihovu kvalitetu i popratne programe. Mislimo da ćemo morati zaustaviti prodaju ulaznicu za svečano otvorenje jer smo pri kraju s brojem karata. To su sjajne vijesti i zahvaljujem ovim putem svima koji su prepoznali sjaj prvoga dana VFF-a“, rekao je Puharić te je istaknuo kako putem festivala organizacijski tim ulaže sve napore kako bi na pripremi festivala i sadržaja radila domaća ekipa i mladi ljudi.
„Naša je obveza raditi za Vukovar i Slavoniju. Imamo ogromne potencijale i moramo se zajedno nastaviti boriti za sjajne priče kao što je ova“, rekao je Puharić istaknuvši kako će se filmovi ove godine prikazivati u perivoju dvorca Eltz, Hrvatskom domu Vukovar, rodnoj kući Lavoslava Ružičke, dvorani dvorca Eltz, amfiteatru Vukovarskog vodotornja, Muzeju vučedolske kulture te u CineStaru Vukovar.

Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Rafaelić istaknuo je kako je naglasak festivala na novim, uzbudljivim filmovima koji potiču na komentiranje i koji ostaju s gledateljima nakon projekcije.
„Odabrao sam filmove za koje mi se činilo da mogu biti uzbudljivi, ugodni i gledljivi. O njima se može raspravljati i u zemljama u kojima su nastali bili su vrlo popularni. Izuzetno sam ponosan što ove godine program širimo kvalitativno te što smo ostali dosljedni filmskoj baštini. Prvo, tematiziramo arheološku baštinu u Muzeju vučedolske kulture prikazivanjem filma „Dahomey“ koji je osvojio Berlin ove godine i koji govori o onome što je nama izuzetno važno, pogotovo u Vukovaru, a to je oteta arheološka baština. S druge strane, imamo oskarovce, filmove podunavskih zemalja koji su se natjecali za nominaciju za Oscara i prema tome možemo najbolje zaključiti gdje smo. Poseban program koji sam osmislio je „Kinematograf: izgubljene kino godine“ koji tematizira velike i važne uspješne filmove koji su snimani za veliko platno, a devedesetih se nisu mogli gledati u Vukovaru. Uvijek mi je bilo žao što je Vukovarcima bilo oduzeto to kino iskustvo i sada je vrijeme da ga vratimo“, najavio je između ostaloga Rafaelić.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovar Marina Sekulić istaknula je kako je VFF naša neizostavna manifestacija, vukovarski brend koji je prepoznatljiv u Hrvatskoj i šire, posebno u podunavskim zemljama.
„Uloga festivala u promoviranju Vukovara kao poželjne turističke destinacije kroz ovih 18 godina je zaista postala očigledna, privlači posjetitelje iz zemlje i inozemstva. U vrijeme održavanja festivala broj turista značajno raste, a to znači da je povećana potražnja i za smještajem i za ugostiteljskom ponudom. Festival doprinosi razvoju vukovarskog gospodarstva u cijelosti i to je vrlo važno. Ovi dani prilika su da Vukovar predstavi svoju kulturnu baštinu, a svaki dolazak poznatih glumaca i redatelja daje poseban pečat cijelom događaju. U pet dana postat ćemo kulturno i filmsko središte, a ovim putem pozivam sve građane i turiste da nam se pridruže na sjajnim lokacijama i da dožive duh festivala u cijelosti“, pozvala je Sekulić.

Festival se svečano otvara u srijedu, 28. kolovoza dvostrukim programom hrvatskih filmova koje su radili mladi autori - kratkim animiranim filmom “Šuma Striborova” redateljice Ane Despot te dugometražnim crnohumornim dramskim trilerom “Frka” redatelja Svebora Mihaela Jelića. Redateljica i redatelj oba filma, kao i gotovo cjelokupna filmska ekipa, bit će prisutni na svečanosti otvorenja festivala.

Ovogodišnji festival ima, kako je već spomenuto, bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program među kojima se posebno ističe VFF Akademija - obrazovni program za mlade filmske talente pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka koji će biti organiziran po prvi puta u sklopu festivala. Tu je i poseban filmski program “Kinematograf: Izgubljene kino godine” koji će se održati u predivnom ambijentu amfiteatra Vukovarskog vodotornja, a u sklopu kojeg će biti prikazana dva oskarovska klasika devedesetih - “Evita” i “Engleski pacijent”. U perivoju dvorca Eltz festivalsku publiku očekuju nova remek-djela velikih redatelja Romana Polanskog i Yorgosa Lanthimosa.

Pozivamo sve Vukovarke i Vukovarce te posjetitelje našega grada da i ove godine na Vukovar film festivalu uživaju u bogato pripremljenom filmskom programu i popratnim sadržajima.

Raspored projekcija možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://www.vukovarfilmfestival.com/vff18/hr/raspored/

Vidimo se u Vukovaru!