U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zajedno s direktoricom Turističke zajednice grada Vukovara Marinom Sekulić i pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo Kristinom Bilić predstavio sjajne turističke rezultate Vukovara u 2023. godini.

"Zadovoljstvo mi je izvijestiti javnost o izuzetno dobroj protekloj godini iz aspekta turizma u Vukovaru. O svemu najviše govori i činjenica da je turistička sezona u našem gradu produžena do posljednjeg dana godine jer su i na 31. prosinac u Vukovar pristizali kruzeri s turistima. Dunavom nam je pristiglo 347 kruzera s 45.857 putnika, najviše iz Amerike, Njemačke, Velike Britanije i Francuske. U 2023. godini u Vukovar je pristiglo 55.924  gostiju te se bilježe 87.863 noćenja. U odnosu na 2022. godinu to je povećanje od 41,26% u dolascima te povećanje od 33,35% u pogledu noćenja. Taj trend prate i smještajni objekti u našem gradu, a u 2023. godini otvoreno je čak 27 novih.", pojasnio je gradonačelnik Penava te dodao kako u tom pogledu Vukovaru nedostaje smještajnih kapaciteta hotelskog tipa ističući to kao stavku na kojoj treba raditi, ali i u kojoj se očekuju promjene u skorom vremenu.

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako su u tijeku i projekti koje će doprinijeti dodatnoj turističkoj atraktivnosti, poput projekta Arheološkog parka Vučedol, projekta Adica gdje se gradi nova šetnica preko Vuke te adrenalinski park, ali dodane vrijednosti kriju se i u novom lukobranu na obali Dunava.

Direktorica Turističke zajednica grada Vukovara Marina Sekulić pojasnila je da je, kada se u obzir uzmu dolasci i noćenja turista (bez školskih ekskurzija) 2023. godina nadmašila i rekordnu 2019. godinu s porastom od 10,14% u dolascima i 11,11% u noćenjima. "Vukovarske atrakcije bilježe odličnu posjećenost, Vukovarski vodotoranj dobitnik je plakete „Plautilla“ – za najbolji projekt obnove i valorizacije kulturno povijesne baštine, a prepoznato je i bogatstvo ruralnog turizma – 3 su nagrade „Suncokret ruralnog turizma“ stigle u Vukovar. Ukupno zadovoljstvo gostiju Vukovara bilo je izuzetno visoko. Ocjenu 93/100 potvrđuju mjerenja kvalitete i zadovoljstva gostiju kroz projekt integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji – IQM Destination Vukovar.", između ostaloga dodaje direktorica Sekulić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić podsjetila je kako Grad Vukovar od prošle godine provodi mjeru potpora u turizmu kroz koje je 20 subjekata iz grane turizma ostvarilo pravo na bespovratne potpore u svrhu unaprijeđenja svojih usluga koje nude turistima.

 

Foto: Grad Vukovar i TZ grada Vukovara/Darko Kešnjer