Krajem prosinca Grad Vukovar je objavio javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za područje ribarstva i akvakulture. Prvi je ovo puta da se na ovaj način izravno financijski podupire ribarstvo i akvakultura na području grada.

Putem javnog poziva bilo je moguće ostvariti potporu u svrhu nabave opreme za obavljanje ribarstva i akvakulture (mreže, opreme za ribolov, zaštitne odjeće, transportnih bazena, transportnih vozila, vaga, vitrina za rashlađivanje, hladnjača, bazena, filtera, pumpa, radnih strojeva, radnih plovila…).

Danas su se gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik Filip Sušac te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić susreli s ribarima koji su ostvarili pravo na potporu - vlasnicom obrta za ribolov "Laura", Sanjom Budimir te Darkom Budimirom koji su istaknuli zadovoljstvo novom mjerom koja je usmjerena na ovu granu gospodarstva, a koji su dobivenom potporom kupili nove mreže, vage te radni stroj.

"Dunav i Vuka neizostavna su poveznica s tradicijom našeg grada. Obitelj Budimir su jedni od desetak alasa na području grada Vukovara, koji se bave tradicijskim zanatom koji predstavlja srž vukovarskog načina života. Danas po prvi puta i predstavljamo ovu mjeru, zahvaljujći Upravnom odjelu za gospodarstvo i pročelnici Kristini Bilić koji su došli na ideju ovog vida potpore ribarima. S obzirom da je bio vrlo kratak rok za prijavu, dodijelili smo dvije potpore no već pripremamo idući poziv te s obzirom na zainteresiranost, vjerujemo kako će potpore uroditi plodom.", između ostaloga je dao zaključiti gradonačelnik Penava.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić istaknula je kako su za ribare koji se bave riječnim ribarstvom potpore vrlo rijetke te je to bio jedan od motiva pokretanja nove poticajne mjere. "Posebna pravila Europske unije koja se odnose na ribare i akvakulturu, a koji se ne mogu prijavljivati na naše pozive usmjerene ka poduzetnicima, poljoprivrednicima te subjektima u turizmu, potaknula su nas na ova promišljanja. Natječaj smo objavili krajem godine te možemo reći da je ovo bio 'pilot' poziv. Sada znamo da postoji velika zainteresiranost te ćemo u komunikaciji s našim ribarima nastaviti razvijati ovu mjeru.", rekla je Bilić.

Uz obrt "Laura" koji su putem ove mjere ostvarili pravo na 7.648,42 eura bespovratne potpore, pravo je ostvarila i tvrtka "Naš zlatni Dunav" u visini od 7.640,20 eura.