Gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik Filip Sušac danas su uručili ugovore poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na bespovratne potpore putem Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi na području grada Vukovara za 2022. godinu.

Sedmu godinu za redom Grad Vukovar na ovaj način potiče razvoj vukovarskih OPG-ova te je uspješna realizacija ovog projekta jasan pokazatelj posvećenosti Grada Vukovara, ali i povjerenja te kvalitetne suradnje s gospodarstvenicima Vukovara koji osigurana sredstva iskorištavaju u potpunosti.

Ovom prilikom gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako je od 2015. godine do danas, Grad Vukovar u razvoj i poticanje poljoprivrede uložio preko 6 milijuna kuna. „Iz godine u godinu povećavali smo iznos sredstava koje smo namijenili za poljoprivredu, a jednako tako, iz godine u godinu se digao i postotak koji su poljoprivrednici povukli. Ovo je program koji je rađen kroz dogovor i suradnju s poljoprivrednicima te se svake godine modificira sukladno njihovim potrebama, ali i potrebama tržišta, stoga nam je drago vidjeti da su mnogi ovu priliku iskoristili kako bi unaprijedili svoju proizvodnju i postali konkurentniji, što nam je bila i prvotna namjera.“, dao je zaključiti Penava te se prilikom obraćanja poljoprivrednicima osvrnuo na trenutnu globalnu krizu. „Svi sa zebnjom gledamo u budućnost gdje nas se zbog aktualnih politika, koje su pogrešne, dovodi do stanja koje će zasigurno utjecati i na samu proizvodnju. Nadam se kako će ova sredstva biti od pomoći pri susretu s udarom koji nam slijedi već u ovoj godini, a zasigurno i u 2023.“, rekao je naposljetku Penava.

Ove godine za vukovarske poljoprivrednike po javnom pozivu bilo je osigurano 1.000.000 kuna. Javni poziv otvoren je 27. svibnja 2022. godine, a namijenjena sredstva su zaključno s 14. lipnjem utrošena u cijelosti te je 45 podnositelja zahtjeva ostvarilo pravo na 59 potpora.

Javni poziv sadržavao je 11 mjera kojima se sufinancira 50% prihvatljivih troškova povezanih s aktivnostima u primarnoj proizvodnji te sektoru prerade i stavljanja na tržište poljoprivrednih proizvoda.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić pojasnila je kako je od 11 mjera u pozivu najiskorištenija Mjera 1 koju su poljoprivrednici većinom iskoristili za sufinanciranje nabave mehanizacije i opreme u poljoprivrednoj proizvodnji.

Najveći iznos koji je podnositelj zahtjeva mogao ostvariti je 50.000,00 kuna, a minimalan iznos prihvatljivih troškova potpore nije mogao biti manji od 1.000,00 kuna.