Svake godine, 15. ožujka obilježava se Svjetski dan prava potrošača s ciljem promicanja i poštivanja temeljnih prava svih potrošača. Prvi je puta obilježen 15. ožujka 1983.godine., a svoje podrijetlo ima u “Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača” koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine.

Deklaracijom su definirana četiri temeljna prava potrošača na tržištu roba i usluga: pravo na sigurnost roba i usluga, pravo na cjelovitu, istinitu i pravovremenu informaciju, pravo na izbor roba i usluga i pravo potrošača da se čuje njihov glas.

Ove godine tema obilježavanja jesu „Pravedne digitalne financije“. Digitalne tehnologije su preobrazile plaćanja, kredite, osiguranja te dobro i pravedno upravljanje tim procesima postaje ključni faktor za potrošače. Brzi razvoj digitalnih financijskih usluga traži i bržu i inovativniju regulativu kojoj će u centru pažnje biti jačanje i zaštita potrošača.

Ovim je povodom održan sastanak Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, Centra za zaštitu potrošača Vukovarsko-srijemske županije i udruge Glas potrošača s predstavnicima Grada Vukovara na temu prava potrošača i na koji način oni mogu ostvariti ta prava.