Grad Vukovar, prema analizama podataka Ministarstva financija o izdvajanju gradova za poduzetnike i obrtnike, a istraživanju koje je proveo portal gradonačelnik.hr, zauzima visoko drugo mjesto gledano po postotku proračuna izdvojenog za subvencije obrtnicima i poduzetnicima (3,07%), te treće mjesto gledano i po izdvajanju po glavi stanovnika (146 kuna) za 2017. godinu.

Na tu temu, u gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija za medije na kojoj su nazočili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava navodi ostvarene rezultate kao krunu rada, a uspostavljena je i dinamika koja će se povoljno odvijati po sve građane grada Vukovara i vukovarsko gospodarstvo. „Moramo istaknuti najznačajniju brojku koja konkretne rezultate dovodi na visoku razinu, riječ je porastu broja radnih mjesta na kraju 2018. godine za 579 ili 6,34% u odnosu na prethodnu godinu. Uz tu brojku je značajna i brojka o povećanju broja obrta za njih 56. Konkretni su to pokazatelji koji govore da složeni proces o kojem toliko govorimo iziskuje vrijeme, energiju, trud, ali i novac. Rezultati govore da je proces pokrenut i da su trendovi uzlazni, a to je kruna rada ove gradske uprave, sa svim ljudima koji svakodnevno doprinose tome kao i poduzetnika koji rade na području grada Vukovara. No, treba uzeti u obzir da se svi ovi podaci baziraju na popisu stanovnika koji nažalost nije točan" zaključuje Penava.

„Gospodarski razvoj nam je u fokusu jer smo svjesni da snaga jednog grada u najvećoj mjeri počiva na snazi njegovog gospodarstva. Odnos prema poduzetniku baziramo na povjerenju, otvorenosti i susretljivosti gdje se u svakom segmentu trudimo biti maksimalno na usluzi. Ovakav pristup predstavlja kontinuitet obitavanja Vukovara na vrhu ljestvice gradova koji maksimalne napore ulaže u pomoć gospodarstvenicima na što sam ponosan" rekao je naposljetku Penava te ovom prilikom zahvalio svim suradnicima.

Zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić navodi kako od grada koji je prije nekoliko godina bio spominjan kao „grad slučaj" u gospodarskom smislu, danas se nalazimo u situaciji gdje je Grad Vukovar u samome vrhu. „Možemo se ponositi brojem novootvorenih radnih mjesta kojeg se ne bi posramili ni veći gradovi od Vukovara, a to je sve rezultat rada, truda, napora, komunikacije s poduzetnicima i vrlo značajnih financijskih sredstava koje smo izdvajali u posljednjih nekoliko godina" ističe Mujkić. „Popunjenost Vukovarske gospodarske zone od 78% govori puno, to nas je dovelo u situaciju da smo prošle godine otkupili zemljište tvrtke „Borovo" za jednaku namjenu. Nedavno je osnovana zadruga „Vrhunsko vukovarsko" kao vid poticanja poduzetništva gdje okupljamo lokalne proizvođače u zadrugu koja će vrlo brzo otvoriti svoja vrata i u Dubrovniku gdje ćemo prodavati vrhunske vukovarske proizvode. Također, važno je istaknuti i poslovni imenik, kao i uspješnost Luke Vukovar, dobitnika Zlatne Kune – tvrtku Code Consulting, a i turizam na području našega grada bilježi značajan porast" navodi Mujkić te ističe kako među svim izdvajanjima nisu istaknuta ona za poljoprivrednike, koja ove godine iznose 800.000 kuna.

Da je razvoj gospodarstva jedan od prioriteta Grada Vukovara ističe i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Marijan Pavliček. „U Proračunu Grada Vukovara bilo je osigurano svega 200.000 kuna na godišnjoj razini za poticajne mjere poduzetnicima i obrtnicima, dok je danas taj iznos za više od 1000% veći, što pokazuje da Grad Vukovar ima partnerski odnos prema svim gospodarstvenicima. Sve ove mjere dovode nas do ovih uspješnih rezultata, a najbitnije je da naši sugrađani imaju posla na području grada Vukovara i da mladost ostaje ovdje" zaključio je Pavliček.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju kazala je kako statistički podaci idu u prilog porastu gospodarske aktivnosti na području grada Vukovara. „Radi se o tome da, osim povećanja broja tvrtki koje posluju u gradu Vukovaru one bilježe i rast dobiti, povećava se prosječan broj zaposlenih, neto plaća kao i broj izvoznika, broj investitora i iznos investicija. Izdvajanja za poduzetništvo nisu samo iz Proračuna Grada Vukovara, tu je i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Iz intervencijskog plana Grada Vukovara pribrajamo iznos od 7 milijuna kuna za projekte koji će se tek izvršavati. Time očekujemo povećan broj radnih mjesta te nove investicije koje će dovesti do povećanja proizvodnje i svega drugoga" rekla je Grubišić.