Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pozivalo je danas u Vukovaru na Dijalog s građanima u kojem ovog puta sudjeluju povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku, Corina Crețu i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, Gabrijela Žalac.
'Dijalozi s građanima' direktan su oblik komunikacije kojim Europska komisija neposredno i vrlo izravno komunicira sa građanima. Svrha je otvoriti kanale komunikacije prema institucijama koje oblikuju svakodnevni, politički te poslovni život građana Europske Unije.

Kohezijska politika je jedan od glavnih dijelova proračuna Europske unije i služi za promicanje i podupiranje ukupnog skladnog razvoja njezinih država članica i regija. Cilj joj je učvrstiti gospodarsku i socijalnu koheziju smanjenjem nejednakosti u razini razvoja između regija. Politika je usmjerena na ključna područja koja će EU-u pomoći da se suoči s izazovima 21. stoljeća i ostane globalno konkurentan.
Povjerenica Crețu izrazila je nadu da će Hrvatska iskoristiti 10 milijardi eura iz europskih fondova te iznijela podatak da je sada 80 posto investicija u Hrvatskoj plaćeno novcem iz europskih fondova.
Financijskim instrumentima koji podupiru kohezijsku politiku dodijeljeno je približno 32,5 % proračuna EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. (što iznosi približno 351,8 milijardi eura tijekom sedam godina u cijenama iz 2014.). Njima zajednički upravljaju Europska komisija, države članice i dionici na lokalnoj i regionalnoj razini.
Europska povjerenica Crețu u posjeti je Vukovaru, između ostalog, prisustvovala sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Vlade Republike Hrvatske te je, u pratnji gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave i zamjenice gradonačelnika Ivane Mujkić obišla Muzej vučedolske kulture.