Održan je drugi „Susret Luke Constantza i Luke Vukovar". Ispred Grada Vukovara okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić. Na prvome susretu održanome 2015. godine potpisan je Memorandum o suradnji između Luke Vukovar i Luke Constantze (Rumunjska) te je njime okrunjena višegodišnja suradnja između ovih međunarodnih luka.

Luka Constantza zapošljava preko 23 000 djelatnika te ima godišnji prekrcaj veći od 57.000.000 tona te je trenutno najvažniji partner Luke Vukovar. Budući da većina najznačajnijih operatera ima svoje terminale u Luci Constantza, velika većina robe koja se prekrcava u Luci Vukovar završava upravo u Constantzi.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava ovom je prilikom istaknuo kako su susreti kao ovaj od velikog značaja kako za Luku Vukovar tako i za grad Vukovar jer predstavljaju priliku su za razmjenu informacija gospodarstvenika i predstavnika 70 kompanija iz šest zemalja Austrije, BIH, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske i Srbije, a uključena je i Nizozemska. Na ovome će se susretu prezentirati ostvarenja od zadnjeg susreta te će se dodatno produbiti suradnja uz uspostavu novih kontakata koji će donijeti značaj za daljnji razvoj i poslovanje Luke Vukovar.

Također, kao veliku prednost Vukovara, ali i Luke Vukovar istaknuo je plovnost rijeke Dunav.
„U razvoju vukovarskog gospodarstva bitnu ulogu ima Luka Vukovar kao jedina riječna luka u Hrvatskoj koja je smještena na desnoj obali rijeke Dunav koja omogućava plovnost i dostupnost 365 dana u godini za sve vrste plovila pa čak i riječno-morskih. Prema Europskom ugovoru o glavnim plovnim putovima od međunarodnog značaja, vukovarska Luka ima k tome i status međunarodne luke i od gospodarskog je značaja za Hrvatsku. Upravo joj ta činjenica omogućava status vodeće riječne luka u našoj zemlji," rekao je gradonačelnik Penava naglašavajući interes gospodarstvenika za ulaganje u Vukovar upravo zbog rijeke Dunav i vukovarske luke.
„Oporavak gospodarstva pokrenuli smo stvaranjem pozitivne investicijske klime i redovitim stupanjem u kontakte s velikim brojem investitora kojima predstavljamo geostratešku poziciju našega grada. Svakako, investicijski je najzanimljivija upravo blizina Dunava te funkcionalnost Luke. Grad Vukovar u potpunosti je svjestan ove strateške i gospodarske važnosti koju Luka Vukovar predstavlja za cjelokupno stanovništvo našega grada te ćemo uvijek maksimalno podupirati sve pozitivne aktivnosti koje s vremenom trebaju dovesti do ostvarenja vizije prema kojoj će Luka Vukovar postati vodeća luka na Dunavu u ovom dijelu Europe," dodao je gradonačelnik Penava.

U Domovinskome ratu 1991. godine vukovarska je luka pretrpjela velika razaranja te su infrastruktura i suprastruktura luke uništene u potpunosti i djelatnost se nije mogla obavljati. Danas Luka Vukovar ima kapacitet 1,5 milijuna tona tereta godišnje te je opremljena svom potrebnom tehnologijom i dizalicama. U 2017. godini imala je 250.000 tona pretovara od čega se ponajviše pretovaralo mineralno gnojivo (Petrokemija), staro željezo, te specijalni tereti (vangabaritni), a pretovareno je i 60.000 tona ugljena za Luku Brčko.