Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio službene podatke HZMO-a prema kojima je u Vukovaru u prosincu 2017. godine bilo zaposleno 9135 osoba dok je u prosincu prethodne 2016. godine bilo zaposleno 9057 osoba.


Ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo što je u godinu dana u Vukovaru zaposleno gotovo 80 osoba više te istaknuo kako je ovaj podatak još jedna potvrda uspješnosti svih nastojanja Grada Vukovara u pokretanju gospodarske djelatnosti u Vukovaru.

„Po prošlogodišnjim podacima Ministarstva financija Republike Hrvatske o izvršenju proračuna Grad Vukovar je 8. grad po izdvajanjima za poduzetništvo s 2,24% proračuna, a po kriteriju per capita Grad Vukovar zauzima 3. mjesto u Republici Hrvatskoj sa 119 kuna po stanovniku. Od prvoga smo dana bili usmjereni na gospodarstvo i u manje od tri godine izravno smo u vukovarsko gospodarstvo injektirali više od 15 milijuna kuna. Ovo smo ostvarili zajedno s Fondom za obnovu i razvoj Grada Vukovara i predsjednicom Ljiljanom Blažević. U cilju nam je maksimalo ojačati poziciju naših poduzetnika na tržištu te omogućiti zadržavanje tržišta i zaposlenih u postojećim tvrtkama. Naravno, postoji dio poticaja koji je zadužen za otvaranje novih tvrtki, a samim time i novih radnih mjesta," istaknuo je gradonačelnik Penava ističući kako je u 2017. godini putem ovih potpora direktno otvoreno 57 novih radnih mjesta, a u 2016. godini 53 radna mjesta.

Gradonačelnik Penava u obzir je uzeo podatke za prosinac 2017. godine jer je riječ ne samo o kraju godine nego i o mjesecima kada sezonsko zapošljavanje nama utjecaja na podatke.

"Kolege iz SDP-a nisu shvatili kako je u Hrvatskoj izuzetno prisutan sezonski karakter broja zaposlenih osoba, naprosto zato što je Hrvatska turistička zemlja te brojka zaposlenih raste kako raste potražnja u turizmu, odnosno opada po prolasku turističke sezone i to u cijeloj Hrvatskoj. Zanemarujući ovu situaciju obrecnuli su se kako je u prosincu 2017. došlo do skoro 300 manje zaposlenih u Vukovaru u odnosu na listopad, no prema podacima iz 2016. godine brojka je jednako pala u prosincu u odnosu na listopad. Ono što je bitno je uzimati jednu referentnu i objektivnu točku, a ne manipulirati brojkama potpuno izbjegavajući sezonski karakter," naglasio je gradonačelnik Penava ukazujući na to kako i listopad i prosinac 2017. godine imaju veći broj zaposlenih nego li isti mjeseci 2016. godine.   

„Za razliku od kolega iz SDP-a, kolege iz Živog zida priznali su povećanje broja zaposlenih no uzrok su pronašli u zapošljavanju na novoj Gradskoj tržnici i Plivalištu. Drago mi je što su prepoznali Plivalište i Tržnicu kao mjesta koja generiraju nova zapošljavanja jer je donedavno na mjestu Plivališta bila rupa, a na mjestu Tržnice livada. Također, kroz godinu dana će na mjestu ruševine Vodotornja početi raditi još 15 ljudi, a na mjestu još jedne ruševine, Hotela Dunav, kroz dvije ili tri godine početi raditi 30-ak ljudi u Konferencijskom centru. Dobro su prepoznali naša nastojanja. To je ono što činimo i kako kao Gradska uprava dajemo svoj obol povećanju broja zaposlenih i zadržavanju naših građana," istaknuo je gradonačelnik Penava.

Uz direktne financijske poticaje, provode se i različite mjere koje se odnose na edukacije poduzetnika te neposredno savjetovanje. Također, intenzivno se radi na privlačenju zainteresiranih investitora koje se kontaktira i prezentira im se Vukovar sa svim svojim potencijalom za ulaganje.

„Učinili smo sve što je u našoj moći kako bismo u Vukovar privukli što veći broj investitora i poduzetnika kao što su i nove tvrtke u Vukovaru – Envision, Vukovar Silber, Metal Produkt, Certifikat, TMC i druge. Osim toga, odgovorno tvrdimo kako podršku nastavljamo i nakon dolaska u Vukovar i to kroz 24-satnu dispoziciju bilo da je riječ o poslovnim i pravnim savjetima ili lobiranju u Vladi. Također, osim direktnog injektiranja sredstava, poduzetnike subvencioniramo kroz cijeli period inkubacije povlaštenim cijenama zakupa proizvodnih hala, poslovnih prostora i građevinskog zemljišta. Ukupan iznos ovih subvencija iznosi 2,5 milijuna kuna," zaključio je gradonačelnik Penava.