Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio podatke Ministarstva financija Republike Hrvatske o izvršenju proračuna jedinica lokalnih samouprava iz kojih je razvidno kako je Grad Vukovar osmi grad u Republici Hrvatskoj po izdvajanjima iz proračuna za poduzetnike, a koja čine 2,24% Proračuna Grada Vukovara. Prema pro capita kriterij tada je Grad Vukovar čak treći grad u Hrvatskoj s izdvajanjem od 119 kuna po stanovniku.

„Prije nekoliko godina izdvajanja Grada Vukovara za mjere za poticanje poduzetništva bila su čak dvadeset puta manja. Također, dodatnom analizom podataka vrlo je lako doći do zaključka kako je Grad Vukovar zapravo puno bolje plasiran budući da kroz vlastiti načina vođenja Proračuna mnoge stavke koje se tiču olakšica u gospodarstvu nismo izravno vodili kao takve. Primjerice, Grad Pula kao olakšicu za gospodarstvenike navodi oslobođenje od komunalnih doprinosa, a u našoj metodologiji izrade Proračuna taj se iznos prikazuje u stavci Upravnog odjela za komunalnu djelatnost, a ne u stavci Upravnog odjela nadležnog za gospodarstvo te se ne prikazuje kao izravni poticaj u gospodarstvu," objasnio je gradonačelnik Penava podsjećajući kako nije riječ samo o malim iznosima navodeći primjer tvrtke Vupik koja je oslobođena iznosa od dva milijuna kuna za gradnju novoga plastenika.
„Kada biste dodali taj iznos onome koji izravno izdvajamo kroz mjere poticanja poduzetništva rezultat bi bio potpuno drugačiji te bi Vukovar bio u samome vrhu, ako ne i prvi u Hrvatskoj po proračunskim izdvajanjima za gospodarstvo," istaknuo je gradonačelnik Penava.
Izdvajanja za poboljšanje poduzetničke klime u gradu Vukovaru svakako su imala rezultata, što govore i pokazatelji neto dobiti poduzetnika koja kontinuirano raste, kao i same investicije. Rezultat ovih aktivnosti je i povećani broj zaposlenih osoba, pa tako prema podatcima HZMO broj zaposlenih u prosincu 2016. je iznosio 9057 osoba, a u lipnju 2017. 9330 osoba.
„U 2016. godini Grad Vukovar isplatio je 136 potpora gospodarskim subjektima ukupne vrijednosti 3.272.526,38 kn. Program mjera poticanja razvoja poduzetništva u 2016. g. sadržavao je 15 mjera koje su proizašle iz kontinuiranih razgovora s poduzetnicima i osluškivanja njihovih potreba. Po jednoj mjeri minimalno se moglo povući 5 tisuća kuna, a maksimalno 300 tisuća kuna. Sufinancirali smo uređenje poslovnih prostora, nabavu opreme, strojeva, alata, softvera, hardvera, plaće novozaposlenih osoba, troškove promidžbe, izrade inovativnih proizvoda, ulaganje u standarde kvalitete... Putem mjera potaknuli smo otvaranje novih gospodarskih subjekata, ali i razvoj i očuvanje postojećih poduzetnika uz povećanje zaposlenosti. Također, potaknuli smo povećanje i jačanje konkurentnosti u proizvodnju, uvođenje novih i poboljšanih tehnologija, izradu i prijave projektnih prijedloga, obrazovanje, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika, zapošljavanje visokoobrazovanih, ali i teže zapošljivih osoba. Mjere smo nastojali učiniti što atraktivnijima kako bismo privukli što više novih poduzetnika, ali i podržali one postojeće. Najpopularnija mjera bila je Očuvanje i razvoj postojećih obrta, a financijski najznačajnija mjera je Jačanje konkurentnosti u proizvodnji kroz koju se vidi orijentacija Gradske uprave prema proizvodnim djelatnostima putem koje su poduzetnici mogli dobiti povrat 50% uloženih sredstava u maksimalnom iznosu od 300.000 kuna," rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić ističući kako su iznimno zadovoljni povratnom informacijom poduzetnika koji imaju samo riječi hvale te tvrde kako je u Vukovaru uspješno stvorena najpovoljnija poduzetnička klimu u Republici Hrvatskoj.
Takvo je stanje rezultat mobilizacije svih resursa Gradske uprave koja se stavila na raspolaganje poduzetnicima. Program mjera poticanja poduzetništva nastavljen je i u 2017. g., a da su mjere među vukovarskim poduzetnicima prepoznate i dobro prihvaćene svjedoči podatak da je Javni poziv zatvoren već u srpnju uslijed utrošenih proračunskih sredstava koji su bili osigurani za realizaciju istog.
„Zaprimljeno je 247 zahtjeva te je gospodarskim subjektima isplaćeno nešto više od 4 milijuna kuna. Ovim Programom, zasigurno pokazujemo kako imamo sluha za naše poduzetnike, a zajedničkim snagama ćemo nastavit raditi kao partneri na jačanju gospodarstva," istaknula je pročelnica Grubišić.
„Kao što se iz toga vidi, u 2017. godini imamo ponovno povećanje za 30% sredstava kojima Grad Vukovar izravno motivira i podupire poduzetnike," dodao je gradonačelnik Penava.
Partnerski odnos sa poduzetnicima nastavlja se i u svim daljnjim projektima Grada, tako da isti u sklopu Poslovno-inovacijskog centra BIC Vukovar imaju na raspolaganju poslovne hale i uredske prostore po subvencioniranim cijenama, koja u prvih 6 mjeseci iznosi 0 kn/m2.
Cilj je svakom novom investitoru olakšati početak rada u našem gradu, a postojećim poduzetnicima omogućiti veću tržišnu fleksibilnost, zadržavanje postojeće razine zaposlenosti i nova zapošljavanja.
Osim sredstava iz proračuna Grada Vukovara, već treću godinu za redom Grad Vukovar je omogućio svojim poduzetnicima da putem Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara prijavljuju svoje projekte i na taj način da dobiju djelomični povrat investicije. Proračun Fonda iznosio je 3 mil kuna za 2017. godinu i njime je sufinancirano 20-ak projekata.
Korak dalje u privlačenju većih investicija je i prijedlog novog zakona o gradu Vukovaru, koji bi poduzetnicima omogućio veće porezne olakšice i učinio naš grad nezaobilaznim mjestom u poslovnom svijetu.