Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović i direktor gradske tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak obišli su energetski obnovljene zgrade u Ulici Vile Velebita i Blage Zadre.

„Energetska obnova ovih zgrada zajednički je projekt stanara, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Vukovara. Stanari su zadovoljni jer imaju manje troškove grijanja, nemaju više vlage, smanjena je buka te je općenito ugodnije boraviti u stanu. Uz to, naš grad dobio je ljepšu vizuru. Drago mi je što zajedničkim snagama radimo na boljem i ljepšem Vukovaru," istaknuo je gradonačelnik Penava objašnjavajući kako je sljedeći natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost neće imati tako povoljne uvjete kao što su bili do sada, no Grad Vukovar nastojat će podržati svaku sljedeću energetsku obnovu.

Na prošlogodišnji natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost suvlasnici stambenih zgrada Blage Zadre 159-159a te Vile Velebita 166-166a u Vukovaru prijavili su već izrađene projekte za povećanje energetske učinkovitosti i ostvarili sufinanciranje Fonda za projektirane mjere. Osim ostvarene subvencije Fonda u financijskoj pomoći priključio se i Grad Vukovar pa su sukladno tome najmanji udio u troškovima energetske obnove podnijeli sami suvlasnici (do 10%) i to minimalnim povećanjem cijene pričuve.

„Obje zgrade su pravovremeno donijele odluku o povećanju pričuve te su akumulirana sredstva prije početka radova bila dostatna za njihov udio u financiranju izvođenja radova i nije bilo potrebe za kreditima," objasnio je Kristijan Lovrenščak, direktor Tehnostana.

Nerješiv problem ovim zgradama predstavljala je pojava plijesni i visoke vlage u sobama sa hladnim mostovima, ali nakon ovih mjera neće više biti potrebno svake godine ličiti pojedine zidne plohe, a u stanovima je ugodniji boravak.

Radovi na energetskoj obnovi započeli su u lipnju prošle godine tako da su uštede na troškovima grijanja bile vidljive već ove zime.

„Računi za grijanje manji su nam za čak 40%, a puno je toplije. Osim toga, ono što je najvažnije je kako se više ne pojavljuje vlaga," istaknula je Mirjana Gemeri u ime stanara zgrade u Ulici Blage Zadre.

Tvrtka „Planum Građenje" kao izvođač na zgradi Blage Zadre 159-159a izvršila je postavljanje izolacije od kamene vune (16cm) na vanjskim zidovima i podovima u prizemlju. Ukupna vrijednost radova iznosila je 950.000kn, Grad Vukovar sufinancirao je radove sa 113.000kn, a Fond za zaštitu okoliša sa 742.000kn. Radovi su završeni u predviđenom roku.

Obrt „HM Studio" izvođač je identičnih radove na zgradi Vile Velebita 166-166a jer su i zgrade u potpunosti iste.Grad Vukovar je i u ovom slučaju potpomogao suvlasnicima sa 144.000kn, a doznačena su i sredstva Fonda u iznosu od 951.000kn. Na zadovoljstvo suvlasnika, izvođač je radove završio prije početka ogrjevne sezone.