Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, sa zamjenikom Marijanom Pavličekom i pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Josipom Ivančićem posjetio je obuku za ugradnju hidroizolacijskih bitumenskih krovnih sustava koju u Poslovno-inovacijskom centru provodi tvrtka BAUDER d.o.o., vodeći njemački proizvođač hidroizolacijskih sustava za ravne krovove.

Primarna je djelatnost tvrtke Bauder d.o.o. distribucija proizvoda i građevinskih rješenja u području ravnih i kosih krovova i krovnih vrtova, te organiziranje savjetovanja i stručnog usavršavanja u području građenja i projektiranja za izvođače i projektante.

Kroz suradnju i povezivanje sa obrazovnim sustavom planiraju prilagodba obrazovnih programa potrebama tržišta rada. Za projektante i izvođače sa cijelog tog područja organiziraju se radionice i usavršavanja više puta tijekom godine u Vukovaru. Tijekom 2016. godine već su organizirana 4 tečaja za izolatere kroz koje je prošlo već 120 polaznika, a tijekom travnja su predviđeni tečajevi za još 120 polaznika. Kasnije tijekom godine organizirat će se višednevna stručna usavršavanja za arhitekte, projektante i inženjere građevinarstva.

„Na tržištu rada velika je potražnja za izolaterima. Tvrtka Bauder je otišla korak dalje te je krenula s obukama kako bi poboljšala kvalitetu postojeće radne snage s područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. To je područje koje tvrtka Bauder, kao centar obuke za cijelu istočnu Europu, i pokriva," objasnio je Matija Ivoković, direktor prodaje. Također je naglasio kako Bauder trenutno broji osam djelatnika od čega je njih šest Vukovaraca. „Željeli smo otvoriti kvalitetnu i dobru tvrtku u Vukovaru s kojom se možemo ponositi i to smo doista uspjeli. Renomirana smo tvrtka koja po financijskim rezultatima spada u 5% najkvalitetnijih tvrtki u Hrvatskoj s preko 3 milijuna eura prihoda u 2016. godini od čega preko 50% spada u izvoz. Na BIC smo se odlučili jer je odlična građevina koja ispunjava sve naše zahtjeve," istaknuo je Ivoković iznimno zadovoljan promptnošću i ekspeditivnošću kojom je gradska uprava odradila administrativni dio te omogućila brzo useljenje u objekt. U ovoj godini u planu im je zaposliti još dva djelatnika, a u sljedećih pet još sedam.

„Tko se ovih dana noću provoza Vukovarskom gospodarskom zonom može vidjeti kako dvije tvrtke rade 24 sata, što je prije koje godine bila samo znanstvena fantastika. Možda ne radimo dovoljno glasno ili nije dovoljno brzo koliko bi se željelo, no sigurno je to da idemo naprijed. Nije moguće promijeniti stanje stvari preko noći. To se može samo pametno, strpljivo i uporno s puno malih, kvalitetnih priča doći do željenog broja radnih mjesta," naglasio je gradonačelnik Penava. „Iako je namjena VGZ-a prvenstveno proizvodnja, ova nam je tvrtka bila interesantna jer su zastupnici za cijelu državu, ali i regiju te se u potpunosti uklapaju u našu viziju razvoja Vukovara. Prema našim planovima, Vukovar mora biti ne samo središte županije nego i cjelokupne regije. Tu smo priču započeli s Yasenkom i farmaceutskom industrijom, a nastavili smo je s obućarskom jer smo mimo Borova doveli i druge obućarske tvrtka kao što je Aktiv obuća," objasnio je gradonačelnik Penava. „Zaposleni u tvrtci Bauder imaju iznadprosječno visoke plaće tako da ovdje govorimo o još jednoj vrlo pozitivnoj priči u nizu. Sigurnim korakom idemo dalje jer ovo nisu priče od danas do sutra nego one stabilne u koje je uložen dugogodišnji trud i zalaganje," dodao je još gradonačenik.