{gallery}2016/08/18/01{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava potpisao je s izvođačima radova Solaris Pons d.o.o. ugovor o izgradnji sunčane elektrane na krovu zgrade Poly. Vrijednost radova je 1.249.999,99 kn s PDV-om. Snaga elektrane iznosi 102 kW, dok je očekivana godišnja proizvodnja struje oko 124,84 Mwh.

Također je potpisan i ugovor s izvođačem radova Školski servis d.o.o. iz Zagreba o opremanju zgrade Poly, što uključuje uredski namještaj za 15 ureda i administraciju zgrade, IT i audiovizualnu opremu, uključujući računala i kopirne uređaje, opremu za konferencijsku dvoranu te 3D pisač i 3D skener. Ugovor za opremanje zgrade Poly vrijedi 743.853,75 kn s PDV-om.

„Ovaj projekt je od izuzetne važnosti za grad Vukovar. Od njega očekujemo puno u pogledu koji nam je najvažniji, a to je dovođenje brojnih tvrtki u proizvodnji u naš grad i upošljavanje ljudi u proizvodnji. Sada smo u završnoj fazi opremanja bivše zgrade Poly u koju kanimo uvesti tvrtke koje će, kao i s vremenom tvrtke iz Poduzetničkog inkubatora, ovdje otvoriti svoju proizvodnju. Nakon postavljanja fotonaponskih ćelija na krovu zgrade Poly te opremanja zgrade bit ćemo spremni za nove korisnike i otvaranje novih radnih mjesta“, rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako se ovisno o vrsti djelatnosti, procjenjuje da će ovdje biti zaposleno oko 200 do 300 osoba.

„Konačni cilj nam je primiti tvrtke sa što većim brojem zaposlenih jer nam je važno svako radno mjesto. Poduzetnici se raspituju o BIC-u, a trenutno možemo reći da nam zasigurno dolaze tvrtke iz Slovačke i Italije“, kazao je gradonačelnik Penava.

Nakon sto je u veljači ove godine otvoren Poduzetnički inkubator, u listopadu će Poslovno-inovacijski centar BIC-Vukovar dobiti 3 nova centra: Proizvodni centar, Centar inovativnog poduzetništva te Edukacijski centar. Projektom pod nazivom „Razvoj zaokruženog koncepta za potporu inovativnom i tehnološki orijentiranom poduzetništvu BIC-Vukovar“ čiji je nositelj Grad Vukovar obuhvaćeno je unutarnje uređenje i kompletno opremanje zgrade bivše tvornice Borovo Poly (bruto površine 9700 m2) u kojoj su smještena navedena 3 centra. Proizvodni centar namijenjen je za srednje i velike tvrtke, sadržava 11 poslovnih prostora (površine od 161 m2 do 1.410 m2), Centar inovativnog poduzetništva namijenjen je manjim inovativnim tvrtkama i nudi 15 poslovnih prostora (površine od 26 m2 do 77 m2) dok edukacijski centar uključuje konferencijsku dvoranu od 160 m2 te dvoranu za edukacije od 80 m2. Ukupna vrijednost projekta uređenja i opremanja 3 centra u sklopu BIC-.a je 21.293.090,71 kn, od čega EU financiranje iznosi 18.069.316,77 kn (84,85%). Projektne aktivnosti započele su 30. rujna 2014., a završavaju 30. rujna 2016.

U sklopu Poduzetničkog inkubatora nalazi se i laboratorij za ispitivanje obnovljivih izvora energije – sunce, vjetar i vodik. Predmetni laboratorij opremljen je eksperimentalno-edukacijskom opremom za solarne sustave, gorive ćelije i vjetrogeneratore. Na zgradu poduzetničkog inkubatora postavljen je vjetrogenerator snage 400W kao i mini solarna elektrana koja se sastoji od 8 fotonaponskih modula nazivne snage 250 W, ukupne snage elektrane 2 kW koja je priključena na elektroenergetsku mrežu. U navedenom laboratoriju mogu se ispitivati dobici od sunca korištenjem fotonaponskih modula i umjetnog izvora svjetlosti, iskorištenje energije vjetra se može ispitivati putem vanjskog vjetrogeneratora ili putem mini simulatora vjetrogeneratora. Također, korištenjem demo seta snage 50W mogu se ispitivati gorive ćelije.