U povodu Međunarodnog dana Dunava u Vukovaru je od 27. – 29. lipnja 2024. godine na dunavskoj šetnici održan treći po redu Dunav fest.

Prvoga dana festivala naglasak je bio na gastronomiji pa su tako predstavljene kuhinje i recepti nacionalnih manjina, otvoren je Dunavski sajam na kojemu su se mogli pronaći domaći tradicijskih proizvodi, a posjetitelji su mogli uživati i u bogatoj ugostiteljskoj ponudi i kušati vina u sklopu „Vinske ceste“. Dan je završio spektakularnim koncertom Psihomodo popa kojim je obilježeno 40 godina njihove karijere.

Dani otvorenih vrata HVK Vukovar upriličeni su u petak, drugoga dana festivala, a osim sportskih aktivnosti građani su uživali u ugostiteljskoj ponudi i sajmu domaćih proizvoda. Sadržaji drugoga dana bili su rezervirani za najmlađe pa su tako Vukovarci uživali u face paintingu, Cirkultura cirkus nastupima te glazbenom nastupu Vukovarskih golubića. Sugrađani skloniji umjetnosti na balkonu dvorca Eltz okušali su se u slikarskoj radionici „Dunav na platnu“, a imali su prilike vidjeti i revijalni skok padobranaca u perivoju dvorca Eltz. Petak je završio zvucima tamburice i Stjepana Jeršeka Štefa, a TS Allegro tim je koncertom proslavio 10 godina postojanja.

Posljednji dan manifestacije bio je usredotočen na središnji događaj Dunav festa – fišijadu, natjecanje u spravljanju fiša. Snage su u kuhanju ovog tradicionalnog jela našega kraja odmjerile 23 ekipe, a prvo mjesto odnijeli su članovi „Baranjskog Petrovog Sela“. Drugo mjesto pripalo je ekipi „A je to“, dok je treće zauzela ekipa „Čarli“. Prvo mjesto nagrađeno je novčanom nagradom od 300 eura, drugo od 200, a treće od 100 eura.

U subotu su održani i 16. susreti folklornih društava „Dunav svome gradu“ u organizaciji HKGD „Dunav“ Vukovar na kojima su nastupili KUD-ovi iz nekoliko hrvatskih županija i dijaspore. Gradom su prošli u mimohodu, a na Trgu Republike Hrvatske zaplesali su zajedničko kolo. Vukovarci i posjetitelji uživali su posljednjega dana festivala i u nastupu RitmOS bubnjarskog benda iz Osijeka te u fire showu Plamingo artsa. Manifestacija je završila spektakularnim koncertom Željka Bebeka kojim je ovaj popularni hrvatski glazbenik obilježio 50 godina svoje karijere te Dunav Feštom, after partyjem uz tamburaše.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjom organizacijom festivala te je istaknuo kako je ideja manifestacije da privuče što veći broj Vukovaraca, ali i posjetitelja iz cijele Hrvatske i inozemstva.
Ponudili smo mnoštvo sadržaja kroz tri dana, a vodili smo brigu o svim generacijama pa su tako ponešto za sebe mogli pronaći i najmlađi i najstariji. Svake godine manifestacija sve više raste i postaje bogatija sadržajem, a trudimo se da program sadrži i tradicionalne i urbane komponente. Siguran sam kako ćemo iduće godine program dodatno proširiti i kako će ova manifestacija posvećena Dunavu postati prepoznatljiva u cijeloj zemlji“, rekao je pročelnik Paloš.

Sva tri dana festivala građani i posjetitelji imali su prilike sudjelovati u promotivnoj vožnji Dunavom te uživati u sadržajima vezanim uz rijeku s kojom Vukovar živi 365 dana u godini i koja svakodnevnom životu Vukovarki i Vukovara daje nemjerljiv doprinos.

Snimci: Vedran Čuljak