Grad Vukovar nastavlja s provođenjem mjere „Grad koji brine“, a kojom jednokratnom novčanom naknadom pomaže vukovarske umirovljenike. Ove godine podignut je i cenzus pa će pravo na naknadu imati 568 korisnika više nego prošle godine, najavili su danas na konferenciji za medije gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik Filip Sušac i  pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.

Gradonačelnik Penava objasnio je kako i ove godine Grad Vukovar nastavlja s mjerom koja je uvedena još 2021. godine, a koja za cilj ima jednokratnom naknadom u iznosu od 40 eura pomoći umirovljenicima s prebivalištem na području Vukovara. Pravo će ove godine ostvariti ukupno 4.698 umirovljenika, sukladno popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

„Prošle godine pravo na naknadu imali su umirovljenici s primanjima do 400 eura, a ove godine je novost da smo cenzus podignuli na 500 eura. Iako je isplata naknade u vremenu blizu Uskrsa, ona nije vezana za ovaj blagdan, nego služi kao pomoć umirovljenicima s niskim primanjima da lakše prebrode mjesece kada izlaze iz zimskog razdoblja u kojemu su visoki režijski troškovi stanovanja i iscrpljuju kućne budžete. Sigurni smo da će naknada dobro doći našim umirovljenicima u vremenima rekordne i neumoljive inflacije“, rekao je gradonačelnik Penava.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac pojasnio je kako je cenzus povećan nakon provedene analize prošlogodišnjih božićnica, gdje se uvidjelo da je broj umirovljenika u padu.

„Moramo se pohvaliti da smo jedan od rijetkih gradova kojemu je cenzus za naknadu 500 eura. Uspoređujući broj umirovljenika koji je ulazio u cenzus božićnica dolazimo do povećanja od 1500 korisnika prava, točnije ovom mjerom obuhvatit ćemo gotovo 58% vukovarskih umirovljenika“, pojasnio je Sušac.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje Josip Paloš naglasio je kako korisnici hrvatskih mirovina s iznosom mirovinskih primanja do 500 eura mogu jednokratnu naknadu preuzeti u poslovnicama FINA-e od 18. ožujka do 30. travnja 2024. godine.

Korisnici inozemnih mirovina i korisnici hrvatskih mirovina koji su i u radnom odnosu te korisnici hrvatskih mirovina koji se ne nalaze na popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – Središnja služba Zagreb (npr. Novi umirovljenici, promjena adrese i sl. ) dužni su podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na naknadu umirovljenicima. Zahtjev se podnosi na standardiziranom obrascu u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Vukovara ili na e-mail adresu:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 26. travnja 2024. godine.

Zahtjev za ostvarivanje prava na naknadu umirovljenicima može podnijeti i druga osoba u ime umirovljenika koja je, uz propisane dokaze, dužna dostaviti i presliku vlastite osobne iskaznice. Podnositelj zahtjeva dužan je, uz ispunjeni standardizirani obrazac, priložiti presliku osobne iskaznice, dokaz o visini mirovinskog primanja i dohotka za prethodni mjesec kada je zahtjev podnesen (dokaz: odrezak od mirovine, potvrda HZMO, potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa), potvrdu o visini dohotka i primitaka iz Porezne uprave za tekuću godinu (zaključno s prethodnim mjesecom kada je zahtjev podnesen) te ostale dokaze po potrebi.

Ova je mjera, uz božićnice, još jedna mjera kojom Grad Vukovar nastoji podići kućni budžet umirovljenicima i pomoći im u ovim inflatornim vremenima kako bi im život u zasluženim mirovinama bio što lakši i ugodniji.

ODLUKA

ZAHTJEV

GRAD KOJI BRINE