Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček i uvaženi gosti prof. dr.sc. Ivan Đikić, nobelovac Aaron Ciechanover, državni tajnik ministarstva znanosti i obrazovanja Toma Antičiću i Mara Majstorović, motivator, NLP coach i direktorica tvrtke Lotusmedia d.o.o. u rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke održali su konferenciju za medije koja je prethodila predavanju na temu „Znanost za mlade" .

Ivan Đikić poznati je svjetski znanstvenik, najuspješniji na području istraživanja tumora. Iako već preko dvadeset godina živi i radi u inozemstvu vrlo je aktivan u javnom i znanstvenom životu u Republici Hrvatskoj. Izvanredni je profesor na splitskome Sveučilištu, a u hrvatskoj je javnosti poznat po svojim nastojanjima u populariziranju znanosti. Na prošlogodišnjem predavanju u Vukovaru prezentirao je o vrijednosti znanosti te utjecaju obrazovanja na uspjeh, a tema ovogodišnje tribine je kako znanstvenim pristupom, obrazovanjem i samomotivacijom potaknuti pozitivne trendove u društvu i manjim sredinama.
Prof. dr. sc. Đikić objasnio je kako dolaskom u Vukovar želi u mladima pobuditi talente tako da shvate da mogu biti kreativni i uspješni u Vukovaru.
"Tema ove godine je potaknuti mlade na ostanak u Vukovaru te da potaknemo dobre i pozitivne projekte. Fascinirani smo projektima stvaranja vrlo kvalitetnih muzeja u Vukovaru, ali i Ružičkina doma. U Vukovaru se može stvarati brend kojemu će u centru biti Ružička te da to bude nešto čemu će se mladi vraćati u Vukovar," rekao je Đikić poručujući mladima kako je velik dio uspjeha u radu koji ulažu, ali isto tako i u pozitivnom pristupu te talentima koje imaju. Osim toga, njihovo okruženje u njima mora pobuđivati zainteresiranost te njihovu vlastitu kreativnost.
Državni tajnik ministarstva znanosti i obrazovanja Toma Antičić rekao je kako nažalost hrvatska znanost ne stoji najbolje u Europi.
"Kada se gledaju realni pokazatelji kao što su broj broj stručnih članaka i patenata Hrvatska je pri dnu Europske unije. Postoje brojni razlozi za to, a manje financiranje je samo jedan od njih. Puno je veći problem sustav koji nije ni blizu dovoljno kompetitivan. Ako želimo sustav u kojem znanost prosperira moramo imati sustav u kojemu se znanstvenici mogu naći i napredovati. U Hrvatskoj je trenutno na snazi seniornost, a ne kompetentnost, izvrsnost i uspješnost u međunarodnim projektima," rekao je državni tajnik Antičić najavljujući zakon koji će to promijeniti.
"Motivacija proizlazi iz svakog pojedinca pojedinačno i upravo je to cilj našega skupa kako prošle godine tako i ove. Kako je već professor Đikić rekao: stari nisu za promjene, ali mladi svojim odlascima pokazuju da jesu. Potrebno ih je zadržati, a mi ih zadržavamo upravo ovakvim vidom manifestacije gdje dovodimo izvrsnost i izvrsne ljude," objasnila je Mara Majstorović, direktorica tvrtke Lotusmedia d.o.o. izražavajući nadu kako će se projekt nastaviti i dogodine jer ima mnogo talentiranih znanstvenika koji bi s mladima rado podijelili svoje znanje.
Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček potvrdio je kako će se projekt nastaviti te se zahvalio kako organizatorima tako i predavačima.
"Mislim kako je ovo jedan dobar poticaj našim mladima. Nastojimo sukladno svojim financijskim mogućnostima poduprijeti naše mlade. Grad Vukovar stipendira sve redovne studente koji studiraju na području Republike Hrvatske, a već od same osnovne škole dajemo učenicima besplatne udžbenike, preobuku i bilježnice te tako nastojimo pripomoći i djeci i roditeljima. Ali ono što je stvarno bitno je da trebamo stvoriti uvjete da ti mladi sa svojim znanjem ostanu u gradu ili se nakon školovanja vrate u Vukovar kako bi svojim znanjem doprinjeli zajednici u kojoj živimo jer na mladima svijet ostaje," zaključio je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.