{gallery}2015/06/09/03{/gallery} Vukovarsku gospodarsku zonu doo osnovao je Grad Vukovar 04. svibnja 2007. godine. Osnovna djelatnost VGZ-a je upravljanje gospodarskom zonom, odnosno zemljištem koje mu je Grad Vukovar darovnim ugovorom prenio na upravljanje. Trenutno u Zoni posluje 14 tvrki, od čega su 3 u stečaju, 1 nije niti započela svoju investiciju, a 5 je tvrtki u fazi realizacije svoje investicije.

Skupštinu društva čini Grad Vukovar, a Upravu društva čini nova direktorica društva Marijana Grubišić na dužnost je stupila 08. svibnja 2015. godine. Nadzorni odbor trgovačkog društva ukinut je odlukom Gradonačelnika (koji čini skupštinu) 16. siječnja 2015.

„Odlukom predsjednika skupštine Srđana Milakovića 2012. godine VGZ je počeo isplaćivati naknade članovima nadzornog odbora. U 2012. isplaćeno je 26.555,07 HRK, za 2013. 16.008,39 HRK, a 2014. 20.892,30 HRK, što ukupno čini iznos od 63.455,76 HRK. Zbog nedavnih prozivki o tzv. „uhljebljivanju" dužan sam istaknuti kako su članovi spornog nadzornog odbora bili pretežno iz redova SDP-a i SDSS-a. Predsjednici nadzornog odbora bili su gospodin Goran Bošnjak predsjednik vukovarskog SDP-a, a potom gospodin Vinko Lazić predsjednik kluba vijećnika SDSS-a u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije. Također, članovi nadzornog odbora bili su i gospodin Vlado Križan iz SDP-a, gospodin Boris Bauranov iz SDSS-a te Đurđica Vujić koja je u to vrijeme bila zaštitarka u Gradu Vukovaru.

Nadzorni odbor činili su članovi koji nisu bili ekonomske struke, odnosno bili su nestručni za posao koji su obavljali pa je samo njegovo postojanje, kao i činjenica da su se isplaćivale visoke naknade članovima koji nisu na zadovoljavajući način obavljali posao, bili su dovoljni da Skupština donese odluku o raspuštanju istog," objasnio je gradonačelnik Penava naglasivši kako zbog njihovih propusta od 2009. godine u Vukovarskoj gospodarskoj zoni raste korov i pokreću se pravni sporovi, a ne proizvodni pogoni. „Sada konačno imamo priliku zaustaviti devastaciju i pokrenuti proces u pozitivnom smjeru, a prve vidljive rezultate očekujemo već sljedeće godine," rekao je Penava.

Prijava tražbina u stečajnim postupcima koji su pokrenuti nad nekim tvtkama u zoni nisu odrađene na zadovoljavajući način, odnosno nisu u potpunosti prijavljene. Prilikom prijave u stečajnu imovinu dužnika nije traženo pravo vlasnika zemljišta (VGZ) da do okončanja svih postupaka bude u posjedu zgrada izgrađenih na zemljištu zone.

Zbog svih nepravilnosti, Vukovarska gospodarska zona doo pokrenula je sudske postupke koji su sada u tijeku, a za što je angažirala odvjetnike te su joj u travnju 2015. godine ispostavljeni računi u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

„Nova Uprava trenutno se bavi razrješavanjem i ovog pitanja, koje smatramo ključnim, kako bi te poslovne zgrade što prije stavili u fukciju poboljšanja gospodarske infrastrukture grada Vukovara.

Pokrenuli smo niz inicijativa u smislu pozicioniranja Vukovarske gospodarske zone kao najkonkurentnije u ovom dijelu Hrvatske. Nema mnogo zona kroz koje prolazi dvotračna pruga, kojoj je Dunav i Luka Vukovar, kao pretovarno središte, na blizini od 500 m, potpuno opremljenu komunalnom infrastrukturom, a u središtu koje se gradi značajan Poslovno inovacijski centar (financiran sredstvima EU), te uz to naslonjen na Industrijski kompleks tvornice Borovo.

Prva od inicijativa Grada je dogovor s Prvim plinarskim društvom koje je snizilo cijenu plina za preko 400 poduzetnika i obrtnika u Gradu čime je od 1. travnja cijena plina niža za prosječno 12-18% . Zadovoljni ovom suradnjom s njima sada razrađujemo odgovarajući model subvencije priključka plina za korisnike VGZ-a.

Također, nadamo se i jednako zadovoljavajućem dogovoru s Vodovodom, a moramo se pohvaliti kako smo niz čestica, gotovo 80% Vukovarske gospodarske zone, koje su bile pod teretom sudskim putem uspjeli staviti pod jednu parcelu što je značajno olakšanje te situacije jer će se Ministarsvo financija upisati samo na jednu.

Osnovni je cilj ovih inicijativa i svih sljedećih aktivnosti potencijalnim investitorima u Vukovarsku gospodarsku zonu maksimalno olakšati dovršetak njihovih ulaganja, kako bi što prije započeli s radom i osigurali zaposlenje našim sugrađanima," naglasila je novoimenovana direktorica Vukovarske gospodarske zone Marijana Grubišić.