Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, koji se obilježava 30. kolovoza podno spomen obilježja nestalima u Domovinskom ratu u gradskoj četvrti Borovo naselje položen je vijenac i zapaljena svijeća za sve one koji su svoj život dali za Domovinu, a čije sudbine su još uvijek nepoznate.
Vijenac je položilo i svijeću zapalila delegacija Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom.

“Mnoge vukovarske obitelji još uvijek traže svoje najmilije te ne znaju gdje im je posljednje počivalište na koje bi im upalili svijeću i položili cvijeće. Iz toga razloga svake godine povodom Međunarodnog dana nestalih osoba kod spomenika nestalim osobama zajednički odamo počast s članovima obitelji nestalih.

Nažalost, svjesni smo kako se s odmakom vremena smanjuje mogućnost pronalaska posmrtnih ostataka naših najmilijih te da vjerojatno nikada nećemo pronaći sve do posljednjeg, no to ne smije umanjivati našu motivaciju za još većim angažmanom u potraživanju istine, pravde i dostojanstvenog pokopa i posljednjeg pozdrava. Svako ime i prezime, svaki tjelesni ostatak osobe koja je dala život u Domovinskome ratu je važan i ono minimalno što im moramo omogućiti je dostojanstven posljednji ispraćaj u skladu s njihovom vjerom i tradicijom, a njihovoj obitelji mir i zaključak njihove tragične priče.

S civilizacijske i ljudske osnove to je najmanje što dugujemo žrtvama, njihovim obiteljima, cjelokupnome društvu, ali i našoj budućnosti. Mnogi pitanje nestalih pokušavaju prikazati kao stvar prošlosti i govore nam da se trebamo okrenuti budućnosti, ali upravo nam odnos prema prošlosti pokazuje kakva će nam budućnost biti,” rekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava.