Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava zajedno je sa državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Nikolom Mažarom uručio ključeve i Ugovore o najmu korisnicima nacionalnog Programa stambenog zbrinjavanja koji se nalaze nalisti prvenstva grada Vukovara. Ovim su činom stambeno zbrinute tri obitelji kojima su stambene jedinice osigurane od strane Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

„Nitko nije sretniji od nas u Vukovaru kad vidimo da stanove dobivaju mlade obitelji s malom djecom. Na taj način idemo protiv negativnih vijesti kako je sve loše te da se samo odlazi jer, zahvaljujući kvalitetnom radu državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje na čelu s državnim tajnikom Nikolom Mažarom, šaljemo ovakve pozitivne signale. Činimo sve što je u sferi mogućeg, a to potvrđuju i brojke jer iz godine u godinu stambeno zbrinemo sve više obitelji. Iako se čekanje na listama zna oduljiti i na nekoliko godina, stambeno zbrinjavanje po ovakvim uvjetima naši sugrađani sigurno neće dobiti nigdje drugdje," rekao je gradonačelnik Penava.

„Cilj nam je, sukladno raspoloživim kapacitetima, ove godine u Vukovaru stambeno zbrinuti 150 obitelji, što je najviše od kad Ured postoji. Ono što je važno reći za sam grad Vukovar je da je iskorak u dodjeli broja stanova rezultat ne samo povećanja financijskih sredstava, već i povrataka praznih stanova. To je bio ujedno i najveći problem na području grada Vukovara. Procjenjivali smo nekih 350 praznih stanova. Zahvaljujući  radu Regionalnog ureda na terenu u proteklih godinu i pol dana 120 praznih  stanova vraćeno u državno vlasništvo. Stanovi se sada preuređuju i renoviraju i krajem rujna će biti gotovi i ponuđeni za listu prvenstva, a  cijena najma je 2,70 kuna po četvornom metru,“ rekao je Mažar dodajući kako su na listi čekanja ove godine bila  1.104 zahtjeva.

Državni tajnik Mažar pojasnio je kako se nakon upravnog postupka utvrđuje tko sve ima pravo na stambeno  zbrinjavanje pa je konačan broj nešto manji, ali vidljivo je da se broj  zahtjeva svake godine povećava što onda iziskuje i od Republike Hrvatske povećanje sredstva za stambeno zbrinjavanje.

„Zahvaljujući premijeru zadnje tri godine proračun raste što možemo vidjeti i na terenu po broju stanova koji  se dijele kako u Vukovaru tako i na području cijele RH, ali i s dodjelom  građevinskog materijala i izgradnjom zgrada. Ovaj tjedan potpisujemo  nekoliko ugovora o izgradnji - u Kistanju, Belom Manastiru, Staroj  Gradiški, Pakracu. Napokon možemo vidjeti rezultate svih mjera koje  su poduzete unutar godinu i pol,“ istaknuo je Mažar.

Prvi je stan u najam dodijeljen Melisi Kapidžić i njenome sinu na adresi Blage 6, drugi je stan u najam dobila četveročlana obitelj Roberta Jozića na adresi Vile Velebita 130, a treći stan u Bolničkoj ulici 1 u najam dobila peteročlana obitelj Kovačić.