HCK Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja, u suradnji sa GDCK Vukovar i Sportskim objektima Vukovar, je osigurala sredstva za Regionalni spasilački centar koji je osnovan u Vukovaru.
Centar je zamišljen kao okupljalište spasilaca iz regije Slavonije i Baranje, s ciljem unaprjeđenja popularizacije i promocije Spasilačke službe te s ciljem razvoja svijesti o opasnostima vezanim za vodu.
Kao glavni zadatak imao bi okupljanje spasilaca koji bi svojim zajedničkim radom provodili aktivnosti vezane uz povećanje sigurnosti na kupalištima, pripremu tečaja za spasioce i povećanje ugleda struke.
Rad Centra predviđen je kroz cijelu godinu, od listopada 2017. godine do kolovoza 2018. na prostoru Plivališta Vukovar, GDCK Vukovar te po potrebi i na drugim mjestima i gradovima.
Aktivnosti koje bi centar provodio su:
- provedba promotivnih kampanja Službe spašavanja života na vodi
- priprema kandidata za tečaj za osposobljavanje spasilaca
- obnova i održavanje znanja i vještina osposobljenih spasilaca
- usavršavanje specijaliziranih znanja
- provedba radionica o prevenciji nesreća na vodi (Kodovi sigurnosti, Slučajni spasilac)
- dežurstva na organiziranim događanjima
- sportska priprema za spasilački sport
- sudjelovanje i povezivanje spasilaca sa ostalim aktivnostima koje provodi Hrvatski Crveni križ
Cilj pokretanja ovakvog Centra je da se pridonese povećanju broja spasilaca u regiji, razvila bi se kod građana svijest o opasnostima na kupalištima a samim time kao posljedicu imalo bi povećanje sigurnosti građana i povećanje ugleda spasilačke struke.
Termin za spasioce kada mogu doći, razmjeniti iskustva, obnoviti znanje, usavršiti svoje vještine, je svaki četvrtak od 17:00 do 18:00 sati. Ulaz za spasioce je besplatan. Naravno da će se ukoliko se pokaže potreba za time, povećavati broj termina.