{gallery}2022/10/03/02b/gallery}Na četvrtom po redu Maker Faire Zagreb održanom u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, učenice vukovarske gimnazije Blanka Bučko i Lara Šijanović, predstavile su projekt IoT4SDGs.

Gimnazija Vukovar vjerni je sudionik Maker Faire Zagreba, od 2019. kada je prvi puta u Republici Hrvatskoj organiziran ovaj najveći obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva, zahvaljujući Hrvatskoj udruzi FabLab, koja aktivno sudjeluje u Maker Faire događanjima širom EU. Prvi festival Maker Faire Zagreb održan je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla a posjetilo ga je preko 10 000 posjetitelja koji su se divili kreacijama mnogobrojnih izlagača iz zemlje i inozemstva. Organizatori i domaćini ovog velikog događanja znanstvenici su i popularizatori znanosti Roberto Vdović i Krešimir Čanić.

Tijekom pandemije COVID-19, drugi Maker Faire Zagreb 2020 organiziran je u virtualnom okruženju uz prisustvo brojnih učenika, studenata, nastavnika, majstora, hobista, pripadnika znanstvene zajednice, inženjera, znanstvenih klubova, umjetnika, i komercijalnih izlagača dok je treći Maker Faire Zagreb 2021 održan uživo na Europskom trgu okupivši preko 50 izlagača koji su brojnim posjetiteljima pokazivali novitete u svijetu znanosti i tehnologije.

Učenici vukovarske gimnazije, autori projekta Fran Hutinec, Blanka Bučko, Hrvoje Sovar, Lara Šijanović i bivša maturantica Katarina Jovakarić, udružili su interes prema tehnologiji, ljubav prema Slavoniji kao i određenu razinu znanja i izradili tehnološko rješenje kojim doprinose ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja. Tehnološko rješenje pruža podršku svakom poljoprivredniku, OPGu ili poljoprivrednoj industriji u vidu praćenja, automatizacije i analize podataka pomoću IoTa s ciljem upravljanja poljoprivrednim površinama uz uštedu vremena, novca, resursa poput vode i struje kao i očuvanja ekosustava.

U projektu IoT4SDGs izgrađen je sustav za praćenje polja usjeva uz pomoć senzora za svjetlo, temperaturu, vlažnost tla i zraka pri čemu poljoprivrednici mogu pratiti uvjete na terenu s bilo kojeg mjesta. Ovi senzori pružaju podatke koji pomažu ne samo u praćenju već i u optimiziranju usjeva prilagođavajući se promjenama u uvjetima okoliša. IoT povezivost omogućuje svim vrstama fizičkih senzora izravno slanje podataka na virtualne nadzorne ploče bez ljudske interakcije. Senzori koji se koriste unutar IoT uređaja namijenjeni su otkrivanju, mjerenju i izvješćivanju jedne po jedne varijable u stvarnom svijetu i vremenu. Na taj način pomažu u razumijevanju svega oko nas oko nas na mjerljiv i univerzalan način.

Za najmlađe su posjetitelje, vukovarske gimnazijalke pripremile online SDGs EscapeRoom, slagalice i igre putem kojih su djeca mogla osvijestiti i razvijati osnovne vrijednosti za održivi razvoj i održivo ponašanje dok je prepoznavanje i uparivanje SDG kockica poticalo dječju znatiželju i istraživački duh koji će možda tijekom godina dovesti i do smišljanja mogućih tehnoloških rješenja izazova održivosti.

Uz vukovarske gimnazijalke Blanku i Laru, svoje projekte predstavili su makeri ne samo iz Hrvatske već i iz Slovenije, Austrije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine a brojni posjetitelji imali su priliku vidjeti niz projekata orijentiranih na tehnologije budućnosti kao i inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva. (https://zagreb.makerfaire.com/hr/makeri-projekti-2022/). Inspirativni izložbeni prostor i bogatstvo kreativnih i inovativnih načina uporabe tehnologije, elektronike, softvera, stvaraju jasnu predodžbu o makers kulturi i FabLabu kao njezinom važnom promicatelju.