Republika Hrvatska kao članica Europske unije ima brojne mogućnosti sudjelovati u raznim projektima. Jedan od takvih projekata osnovan je 2011. godine u Nizozemskoj s ciljem podizanja razine osviještenosti među mladima u Europi kroz aktivno učenje o EU i upoznavanje uloga koje EU ima u našim svakodnevnim životima. Europski parlament u tu svrhu odlučuje pokrenuti obrazovni program „Škola ambasador Europskog parlamenta" i u Republici Hrvatskoj.
Razgledavajući sadržaje na Internetu naišla sam na poziv koji mi se učinio jako zanimljivim. U dogovoru s učenicima odlučili smo se priključiti i vidjeti koliko daleko možemo doći. Nakon detaljnih priprema, otišli smo na prednatjecanje EUROSCOLA koje se održalo u Osijeku, a upravo naša škola bila je jedna od 4 škole koja je dobila priliku sudjelovati na natjecanju „Euroscola" u Strasbourgu. Gimnazija Vukovar je ostavila odličan u strasbourgu te je to jedan od razloga zbog kojih je bila odabrana za sudjelovanje u programu Škole ambasadori Europskog parlamenta. Potaknuti lijepim iskustvima dobili smo motivaciju za nastavak sudjelovanja u ovome projektu. Tijekom provođenja ovoga projekta učenici su dobili mogućnost izraziti se kroz razne načine. Neki od tih načina su: izrada web stranice, infografika, raznih animacija, brojnih videa, a neki učenici dobili su priliku prezentirati svoj rad kroz zanimljiva predavanja i radionice te na taj način približiti sugrađanima važnost EU. Za što lakše provođenje projekta učenici i profesori dobili su materijale pod nazivom „Europski nastavni moduli". Tim pripremama obuhvaćeni su ciljevi radionice. Tako je svaka skupina učenika dobila određeni modul koji je obradila već nabrojanim aktivnostima. Moduli ističu: Kratku povijest EU, Europske vrijednosti, Donošenje odluka, Europa bez granica, Vaš glas u Europi i Europska unija i ti. Prvi od modula upoznaje nas s nastankom EU i ukratko nam prikazuje događaje koji su prethodili stvaranju EU. Također ovaj modul se bavi ulaskom Hrvatske u EU i pokazuje nam današnji rad i ciljeve EU. Europske vrijednosti su tema o kojoj govori drugi modul, objašnjavajući nam kako se EU zalaže za slobodu, solidarnost i jednakost svih ljudi. Ljudska prava u EU utvrđena su Ugovorom iz Lisabona i sve članice moraju ga se pridržavati, no EU također nastoji postići poboljšanja i sa zemljama izvan granica EU. Treći modul je modul koji govori o tome na koji način zapravo funkcionira EU i objašnjava pet glavnih tijela EU. Isto tako, ovaj modul nam daje odgovor na pitanje tko u EU donosi odluke i zakone. Naime, svako od ovih pet tijela zaduženo je za određeno područje djelovanja. Četvrti modul kazuje nam o Europi bez granica te opisuje začetke europske suradnje u područjima zaštite okoliša, terorizma, energije i borbe protiv droge. Također, prepoznaje svakodnevni utjecaj Europe na život i nabraja uloge svakoga građanina EU. Temeljni cilj petoga modula je podignuti razinu svijesti i znanja o glasačkom, odnosno biračkom pravu i važnosti odabira. Osim toga, govori i o pravima glasa u smislu iznošenja vlastitih ideja, mišljenja i prijedloga. Ističe se važnost demokracije i uvažavanja različitih mišljenja. Šesti i posljednji modul naziva se „Europska unija i ti", baš iz toga razloga što prikazuje utjecaj EU na naš život, odnosno na život svakoga pojedinca. Obrazlaže nam naša prava i pruža nam uvid u razne prednosti u svim aspektima života.
Uz sve navedene module, učenici su pripremili i igranu predstavu u kojoj će na zanimljiv i domišljat način prikazati važnost komunikacije i međusobnoga razumijevanja među svim zemljama članicama.
Ponosni što smo dio ovoga projekta i zahvalni na mogućnostima koje ovaj program nosi, potičemo i ostale škole da se uključe u ovaj i mnoge druge projekte te tako kroz nove i kreativne načine obogate svakodnevnu nastavu.