{gallery}2016/03/07/02{/gallery} Osnivanje radija

Radio Vukovar osnovan je 8. ožujka 1957. godine, a osnivač radija bila je Općinska konferencija radnoga naroda Vukovar. U početku je Radio Vukovar emitirao program četiri sata dnevno, a samo nekoliko godina kasnije u sustavu radija osnovane su i Vukovarske novine. Radio je imao važnu informativnu i kulturnu ulogu u vukovarskoj svakodnevici te je iz godine u godinu postajao sve veći i omiljeniji.
Pod imenom Hrvatski radio Vukovar djeluje od 4. svibnja 1991.

HRV u Domovinskome ratu

Prepoznatljivost vukovarskog radija na razini Hrvatske dobila je na značenju u godinama osamostaljenja Hrvatske. Tako je 4. svibnja 1991. radio dobio ime Hrvatski radio Vukovar. Radijski program ubrzo je iz uobičajenoga postao ratni te je imao isključivu funkciju emitiranja pravodobnih informacija o mogućem napadu. Živote su izgubili kolege Siniša Glavašević, Vladimir Levar, Stjepan Penić, Branimir Polovina i Zdenko Purgar. Posljednji glas legendarnoga radija čuo se 18. studenog 1991.

U progonstvu Hrvatski radio Vukovar prvi se puta u eteru ponovo oglasio 7. rujna 1992. iz prostorija Radio postaje Vinkovci emitirajući sat vremena programa dnevno. Iz vlastitoga studija u progonstvu počeo je emitirati 7. ožujka 1994. u prostorijama vinkovačkog Vintexa, kasnije i iz Graditelja.

Ponovno u Vukovaru

Hrvatski radio Vukovar posljednji je otišao iz okupiranog grada 1991. i prvi se vratio kući 23. prosinca 1997. Toga dana na 11. katu vukovarskog hotela za samce iz vlastitoga studija upućen je radijski pozdrav iz slobodnoga Vukovara. Povratkom u grad radio je opet dobio na važnosti jer je postao glavni izvor informacija povratnicima, a uz informiranje udahnuo je i život novome današnjemu Vukovaru.

Postupno je program postajao sve kvalitetniji i započelo je emitiranje cjelodnevnoga programa. Hrvatski radio Vukovar postao je najslušaniji radio u Vukovarsko-srijemskoj županiji i među najslušanijim radijskim postajama Hrvatske. Emitirajući program putem interneta radio je postao prepoznatljiv i rado slušan među iseljenicima diljem svijeta.

Od 15. rujna 2004. godine Hrvatski radio Vukovar djeluje iz vlastitih prostorija u središtu grada, Ulica Franje Tuđmana 13, a novinarskom i tehničkom ekipom pokriva događanja u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Radio danas ima informativnu i zabavno-glazbenu redakciju, a uz to je i izdavač Vukovarskih novina. Program emitira 24 sata dnevno, a djeluje i u sustavu mreže Media servisa kao jedan od njegovih osnivača. Slušanost radija danas dnevno doseže oko stotinu tisuća slušatelja što ga čini jednim od najslušanijih lokalnih radija u Hrvatskoj, ispred njega su po slušanosti jedino radijske postaje s nacionalnom ili regionalnom koncesijom.

Hrvatski radio Vukovar danas program emitira na glavnoj frekvenciji 107,2 MHz, a u pojedinim dijelovima Vukovarsko-srijemske županije i na frekvencijama 104,1 i 95,4 MHz.

Dio obitelji

U godini uoči velikoga jubileja, 60. rođendana, HRV-e će svojim slušateljima ponuditi još kvalitetniji programski sadržaj prožet hit glazbom, ali i pravodobnim, točnim, brzim i jasnim informacijama.

Uz bogat informativni program, koji čine dva izdanja Dnevnika i sedam izdanja Vijesti, HRV-e proizvodi i brojne specijalizirane emisije. Mozaik 8 bavi se nacionalnim manjinama, Braniteljski info posvećen je braniteljskoj populaciji, u emisiji Pozor! Govori žena progovaramo o ravnopravnosti spolova i položaju žena u društvu, Kultura na i bavi se kulturnim zbivanjima u gradu i šire, Zdravko slušatelje educira o zdravom načinu života, Time out donosi pregled najvažnijih vijesti sa sportskih terena, a emisija Ovdje se nova jutra bude donosi vijesti iz života Crkve kao i razne bioetičke rasprave.

Slogan je HRV-a "dio obitelji" jer s pravom možemo reći da smo kroz godine predanoga rada uistinu i postali dijelom svake obitelji kao što su i slušatelji postali dijelom našega radija. Iz dana u dan ulazimo u domove slušatelja, pravimo im društvo za vrijeme vožnje automobilima, uveseljavamo ih na radnim mjestima, ali i u raznim drugim životnim situacijama.

Programske izmjene, koje će uslijediti u predstojećem razdoblju, te novi sadržaj, koga ćemo ponuditi slušateljima, prate i kadrovske promjene. Tako je od početka godine nova direktorica HRV-a Mirjana Đermadi, a od početka ožujka na dužnost glavnoga i odgovornoga urednika HRV-a imenovan je Robert Rac.