×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2014/10/21/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2014/10/21/01

{gallery}2014/10/21/01{/gallery}I ove godine Požega je središte svjetske kratke filmske forme. Hrvatski festival jednominutnih filmova, koji se tradicionalno održava u organizaciji Udruge GFR Film-Video Požega i Hrvatskog filmskog saveza, ove je godine privukao 429 filmova iz 46 zemalja svijeta, a posebna zanimljivost je i uključenost novih zemalja, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Peru, Kolumbija i Mozambik.

Službeni festival održan je u Požegi 30.5.2014. a potom repriziran u nekoliko gradova Hrvatske. U Puli, na Trgu Portarata, 21.7.2014., u Motovunu, 30.7.2014. a evo i u našem Vukovaru, 20.10.2014. u dvorani Lavoslav Ružička, u organizaciji Dalibora Jurišića i Hrvatskog doma.

Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Nedžad Begović (BiH), Wei-Cheng Ning (prošlogodišnji pobjednik iz Tajvana), Franz Kaufmann (Austrija) Nebojša Slijepčević (RH) i Zvonimir Karakatić (RH) imao je vrlo složen zadatak. Bilo je mnoštvo filmova vrlo raznolikog filmskog izraza. "Ova godina je doista sjajna. Čini mi se, kako sam već četvrti put u Požegi, da je ove godine nekako najbolja produkcija filmova. Imali smo problem da od odličnih izaberemo najbolje. Radili smo kao žiri pošteno, pratili čistoću filmskog izričaja i mislim da smo odabrali filmove koji će zadovoljiti i gledatelje", rekao je član Ocjenjivačkog suda Nedžad Begović.
Za vukovarce je posebna vijest da se na festivalskom programu, pod rednim brojem 15., našao i animirani film, predsjednika Fotokluba VUKOVAR, Zorana Cikovca, pod nazivom "PRIJATELJI". Treba tomu dodati da je isti autor, na ovom festivalu izborio mjesto među najboljima u svijetu, već treću godinu zaredom. Na 20-om festivalu, 2012. s filmom "PALAC GORE" i 21-om, 2013. s filmom "TOČNO U PODNE".

Film u trajanju od 60 sekundi je vrlo zahtjevna filmska forma ali i veliki izazov za svakog kreativnog amatera, istaknuo je direktor Festivala, Željko Balog i pozvao sve ljubitelje sedme umjetnosti da se svojim radovima priključe sljedeće godine na 23. festivalu.