Kao što smo i najavili u okviru obilježavanja Međunarodnog dana mladih, PRONI Centar je započeo s provedbom novog projekta – Voice of No hate speech Vukovar.

Ovim projektom, koji se provodi od 15.7.2024. do 15.2.2025. na području grada Vukovara, želimo podići razinu razumijevanja, prihvaćanja i tolerancije između većine i manjinskih skupina u gradu Vukovaru. Dodatno, provedbom projektnih aktivnosti želimo:

– poboljšati suradnju između većine i manjinskih skupina na lokalnoj razini
– podržati aktivno sudjelovanje manjinskih skupina u demokratskim procesima
– podupirati jačanje tolerancije i suzbijanje govora mržnje među mladima

Ciljana skupina su srednjoškolci s područja grada Vukovara, ukupno njih 80, a aktivnosti će se provoditi u suradnji s 4 srednje škole na području grada Vukovara.

Projektne aktivnosti su podijeljene u 3 grupe:

1. Photovoice – provedba uvodnih radionica sa srednjoškolcima o Photovoice-u (upoznavanje s metodom rada, temom i načinom provedbe); snimanje fotografija koje predstavljaju probleme s kojima se srednjoškolci susreću; izložba fotografija uz provedbu strukturiranog dijaloga u zajednici.

2 Volonterske akcije – osmišljavanje, priprema i provedba 4 akcije u zajednici – uklanjanje grafita s govorom mržnje i/ili njihovo pretvaranje u pozitivu, u kojoj će aktivnu ulogu preuzeti srednjoškolci većinskog i manjinskog podrijetla, članovi školskih volonterskih klubova i drugi volonteri i građani.

3. Društvena kampanja – aktivnost društvene kampanje bazirane na No hate speech temama (Ne govoru mržnje) putem web stranica i društvenih mreža PRONI Centra i Info centra za mlade Vukovar te info točki u srednjim školama. Kampanja će uključivati ​​različite poruke, članke, video zapise i izložbu “Photovoice”, dodatno omogućavajući promociju i snažniji utjecaj Ne govora mržnje među širom zajednicom i njezinim skupinama.

Projekt je financiran sredstvima Britanskog veleposlanstva u Zagrebu.