U vremenu kada poduzetništvo postaje sve važniji segment obrazovanja nastavnice Draženka Kovačević i Adrijana Kordić i učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića pokazali su da uz pravu motivaciju škola može postati pravo središte kreativnosti i inovacija. Njihov projekt, koji se fokusira na održivi razvoj i poduzetništvo, izabran je među 50 najboljih u Hrvatskoj te je predstavljen na prestižnom međunarodnom festivalu Science on Stage Europe u Turku, Finska.

Osnivanje OPG-a i održivi uzgoj

Projektne aktivnosti uključivale su osnivanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) koje su učenici sami pokrenuli i organizirali. Ovaj praktični pristup poduzetništvu omogućio im je da iz prve ruke nauče kako funkcionira osnivanje i vođenje malog poduzeća, od administracije i financija do proizvodnje i marketinga. Kao dio OPG-a, učenici su se bavili hidroponičnim uzgojem biljaka, što im je omogućilo da na inovativan i održiv način primjene stečena znanja iz biologije i kemije.

Biljni terariji: Spoj prirode i umjetnosti

Jedan od kreativnijih dijelova projekta bio je izrada biljnih terarija. Učenici su kroz ovaj zadatak spojili ljubav prema prirodi s umjetničkim izrazom, stvarajući male ekosustave u staklenkama. Ovaj zadatak nije samo podigao svijest o važnosti očuvanja okoliša, već je učenicima pružio priliku da nauče osnove dizajna i prodajnih vještina.

Izrada web stranice i webshopa

Kako bi projekt bio što uspješniji, učenici su se okušali u izradi web stranice i webshopa gdje su predstavljali i prodavali svoje proizvode. Kroz ovaj proces učenici su stekli dragocjena znanja iz područja web dizajna, digitalnog marketinga i e-trgovine, što su sve vještine koje su iznimno tražene na današnjem tržištu rada.

Uporaba IKT alata na njemačkom jeziku

Posebna vrijednost ovog projekta leži u njegovoj međunarodnoj komponenti. Učenici su izradili digitalne materijale na njemačkom jeziku koristeći različite IKT alate, čime su razvijali ne samo tehničke, već i jezične vještine. Ovi materijali korišteni su za predstavljanje projekta na međunarodnoj sceni.

Prezentacija u Turku i priznanje na međunarodnoj razini

Kao kruna njihovog rada, projekt je izabran među četiri koja su predstavljala Hrvatsku na festivalu Science on Stage Europe u Turku, gdje su sudjelovali učitelji iz 35 zemalja. Festival je okupio oko 450 učitelja iz cijele Europe, a hrvatski projekt je izazvao velik interes svojim inovativnim pristupom obrazovanju i poduzetništvu.

Ovo međunarodno priznanje potvrda je kvalitete i predanosti učenika i njihovih mentora, ali i dokaz da hrvatske škole mogu biti nositelji inovativnih obrazovnih praksi. Ovaj projekt ne samo da je obogatio znanje i iskustvo učenika, već je i promovirao Hrvatsku i Grad Vukovar na europskoj obrazovnoj sceni. Festival se održao od 12. do 15. kolovoza 2024.godine. Osim nastavnica Kovačević i Kordić iz Vukovara, Hrvatsku su predstavljale i nastavnice i nastavnici iz Ogulina, Labina, Zadra i Zagreba.

Želimo iskreno zahvaliti Gradu Vukovaru i Profil Klettu na pruženoj potpori u našem projektu. Zahvaljujući podršci Grada Vukovara dobili smo priliku razmjenjivati ideje, znanja i materijale s učiteljima iz cijele Europe. Ova suradnja omogućila nam je da prikupimo najinovativnije ideje koje ćemo s ponosom širiti dalje, obogaćujući našu zajednicu i obrazovanje u cijeloj Hrvatskoj. Vaša podrška bila je ključna za naš uspjeh i neizmjerno smo vam zahvalni na tome. Također se zahvaljujemo Turističkoj zajednici Grada Vukovara koja je omogućila promotivne materijale o Vukovaru. Sudjelovanjem na međunarodnom festivalu poslali smo pozitivnu sliku o Gradu Vukovaru i njegovom školstvu u cijelu Europu. Naši su učenici i učitelji dostojanstveno predstavljali našu regiju pokazujući koliko je obrazovanje u Vukovaru napredno, inovativno i usmjereno na budućnost. Ponosni smo što smo imali priliku promovirati vrijednosti našeg grada i doprinositi njegovoj reputaciji na europskoj razini.