Gradonačelnik Ivan Penava sa svojim zamjenikom Filipom Sušcem i pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo Martinom Prepunić u nastupni posjet Gradu Vukovaru primio je veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj NJ. E. g. Paweła Czerwińskog. Tijekom susreta razgovarali su o brojnim temama, od povijesti dviju zemalja do gospodarstva i života u Vukovaru danas.

Veleposlaniku je ovo prvi posjet gradu, a kako je sam rekao, dolazak u Vukovar za njega ima posebno značenje.
„Imajući na umu povijest i stradanja koja je grad pretrpio u Domovinskom ratu, mogu se samo nakloniti žrtvama, hrvatskim braniteljima zbog čijeg junaštva ovaj grad živi. Drago mi je da se, unatoč tragedijama, Vukovar razvija i napreduje. Na ulicama sam zamijetio energične, mlade ljude, obnovljenu infrastrukturu, brojne ljepote. Niste odustali i to je jako važno. Kao Poljaka Vukovar me podsjeća na Varšavu koja je također bila razorena, a mala skupina junaka borila se protiv nadmoćnijeg agresora. Od pepela je postala živa i lijepa, a isto to vidim u Vukovaru. To je samo jedna od brojnih sličnosti između naših naroda i povijesti naših država. Na ovakvim iskušenjima možemo i hoćemo graditi našu zajedničku budućnosti i suradnju“, rekao je Veleposlanik.

Gradonačelnik Penava Veleposlaniku je uputio riječi dobrodošlice te mu je poželio ugodan boravak u gradu.
„Razgovarali smo o brojnim temama, a sve je bilo na tragu pozitivnih emocija koje Hrvati imaju prema Poljacima, ali i Poljaci prema Hrvatima. Vrlo smo bliski narodi, kako povijesno, tako i vjerski i kulturno i upravo zbog toga se jako dobro razumijemo. Razmijenili smo brojna iskustva i prijedloge za suradnju u razdoblju pred nama. Veselim se ostvarenju tih planova“, rekao je gradonačelnik Penava.

Veleposlanik Nj.E. g. Paweł Czerwiński sa suprugom će tijekom boravka u Vukovaru položiti vijenac žrtvama na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te će obići memorijalna mjesta i kulturna mjesta u Vukovaru.