Dan Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova proslavlja se 3. svibnja. I ove godine organiziran je bogat program obilježavanja koji započinje već u subotu, 27. travnja 2024. godine kada će mladi zaigrati šah u sklopu programa „Vukovaru na dar mladi igraju šah“, a u podne će započeti veslačka regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“. Subotnji program završit će svečanim koncertom HKGD „Dunav“ Vukovar u povodu 30 godina od obnove rada – „Pjesmom i plesom kroz Hrvatsku“.

U utorak 30. travnja u podne, u Hrvatskom domu Vukovar, upriličit će se promocija slikovnice „Volimo te grade: Vukovar u očima djeteta“.

Središnji program, u petak 3. svibnja, tradicionalno započinje u ranojutarnjim satima skladbom „Na lijepom plavom Dunavu“ Johanna Straussa koja će se čuti gradskim ulicama putem mobilnog razglasa. Uslijedit će odavanje počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata svim hrvatskim braniteljima Vukovara, sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova te će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara.

U pješačkoj zoni održat će se Cvjetni korzo pod nazivom „Mladost i radost Vukovara“  u kojemu će sudjelovati djeca vukovarskih vrtića.

Toga dana svim Vukovarkama i Vukovarcima uz predočenje osobne iskaznice omogućen je besplatan ulaz u sve vukovarske muzeje (Gradski muzej Vukovar, Franjevački muzej Vukovar te Muzej vučedolske kulture), uključujući i Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva.

Na Dan Grada Vukovara u 18 sati svečano će se otvoriti i 6. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“, a dan će se kraju privesti koncertom Joleta na Trgu Republike Hrvatske s početkom u 21:30 sati.

Subotu i nedjelju, 4. i 5. svibnja, obilježit će sportske aktivnosti vukovarskih osnovnih škola i dječjih vrtića, ali i brojne manifestacije u sklopu festivala „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“. U subotu će na središnjem gradskom trgu publiku zabaviti Klapa Rišpet od 21:30 sati, a u nedjelju od 20:30 sati Tiho Orlić.

Manifestacije će se u znaku sporta nastaviti i od 7. do 10. svibnja, a program obilježavanja završit će u petak, 10. svibnja u 20:00 sati, koncertom Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske u Hrvatskom domu Vukovar u sklopu Koncertnog ciklusa Eltz.

U nadolazećim danima Vukovar će biti središte brojnih događanja, od kulturnih, tradicijskih, sportskih, do gastro i zabavnih. Vjerujemo kako će građani Vukovara i posjetitelji zasigurno uživati u pripremljenom obilježavanju Dana Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika! Vidimo se u Vukovaru!

PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA GRADA VUKOVARA

PROGRAM 6. FESTIVALA "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ"