Kod Spomen obilježja za 97 nestalih i poginulih policajaca u obrani Vukovara, u Županijskoj ulici, prigodnim programom odana je počast.

Svijeće su položila brojna izaslanstva te potpredsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima.

„S dolaskom jeseni ulazimo u niz tužnih vukovarskih obljetnica. Danas smo ovdje zbog 97 poginulih hrvatskih redarstvenika koji su svoje živote dali u obrani Vukovara i Hrvatske 1991. godine tijekom velikosrpske agresije. Hrvatski policajci platili su ogromnu cijenu za samostalnu i slobodnu Hrvatsku, ali njihova žrtva nije bila uzaludna. Izgradilo se moderno hrvatsko društvo, članica smo Euroatlantskih integracija, ostvarili smo ono o čemu se sanjalo. Upravo s ovakvih dostojanstvenih obljetnica iz Vukovara šaljemo tu snažnu poruku. Zalog za slobodu bio je krvav i strašan, no nije bio uzaludan“, poručio je gradonačelnik Penava.

Ratne 1991. godine naš je grad u ove dane ujedinio sve snage. U mislima smo tako danas i s pripadnicima ATJ Lučko, SJP PU brodsko-posavske i Zbora narodne garde koji su poginuli u pokušaju proboja za obranu Vukovara u Domovinskom ratu na području mjesta Marinci.

Među 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. godine u obrani Vukovara, 61 je iz PU vukovarsko-srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, šestorica iz PU brodsko-posavske i četvorica iz Antiterorističke jedinice Lučko. U obrani Vukovara 1991. godine sudjelovalo je ukupno oko 700 policajaca iz cijele Hrvatske.